Utoljára nézhették meg sugárzó otthonaikat a Fukushima mellett élők

Fél évvel a fukushimai atomkatasztrófa után a kormány engedélyezte, hogy az erőmű közelében lévő városokba, ha két órára is, de hazatérhessenek a lakók, és mindent, amit cipelni tudnak, elvihessenek írja a greenfo.hu.

Takashige Kowata a legrosszabbra is fel volt készülne, amikor kinyitotta hat hónappal korábban elhagyott otthona ajtaját. A 63 éves férfit azonban éppen az sokkolta, hogy mindent úgy talált, ahogy a családja hagyott. Ő most utoljára térhetett vissza házukba, mivel az alig másfél kilométerre van a a megsérült atomerőműtől és így a sugárzási dózis még mindig hatalmas. Kowata csupán egy, a nyolcvanezer evakuált közül, aki talán sohasem térhetnek újra haza.
Az erőművet irányító japán Tepco megfelelő védőfelszerelést adott Kowatának és kétszáz szomszédjának, hogy alig két óra alatt szedjék össze azt, amit csak tudnak és nézzék meg utoljára az otthonukat. A Guardian volt az egyetlen külföldi sajtóorgánum, amely elkísérhette az otthonukat vesztett túlélőket. Okumában jelenleg ötszázszor nagyobb a sugárdózis a megengedettnél, így a rákos megbetegedések veszélye is nagyon magas. A helyiek abban bíznak, hogy 20-30 év múlva talán majd visszatérhetnek otthonaikba, akkorra ugyanis a sugárzás is jelentősen mérséklődik. Sokan azonban akkorra már nem fognak élni, mivel most is nyugdíjasok.

 
Az evakuált városokban hatalmas a fű és minden épület üresen tátong, az út során néha egy-egy vézna kutya nézett ki kíváncsian a látogatók kocsijai felé, majd visszairamodott az erdőbe. A teljes lezárás miatt egy idő után nem etethették az önkéntesek a hátrahagyott állatokat, így nagyon sok kutyus és cica, szarvasmarha, disznó és csirke pusztult éhen. A lezárt területen azonban még mindig él ezer marha, amelyeknek sikerült a karámokból kiszabadulniuk és most a vadon maradt területeken legelnek. Az egyik túlélő utazás közben mondta el, hogy amikor evakuálták őket, azt gondolta, hogy legfeljebb tíz napig tarthat az egész és visszatérhetnek, de sosem gondolta volna, hogy ilyen szomorú vége lesz mindennek és ez lesz az utolsó látogatása. Egy másik férfi arról számolt be, hogy mint sok más, a területről evakuált idős ember, az ő családtagjai is gyorsan meghaltak és ezért egyedül maradt, család nélkül. Most egy kis bérelt lakásban lakik, és nem tudja, hogy a Tepco milyen kompenzációt ad neki azért, hogy teljesen tönkrement az élete.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.