Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Úszó napelemeket helyeznének el a szélturbinák között
Tudj meg többet: Napenergia

Úszó napelemeket helyeznének el a szélturbinák között

Hollandiában hiányzik a hely a nagy kiterjedésű szélkerék- és naperőmű-parkok létrehozására. Ezért a szakemberek új megoldást kerestek.

Egy holland konzorcium azzal az ötlettel állt elő, hogy úszó napelemeket kellene elhelyezni a tengeren lévő szélturbinák között. A konzorciumnak hat cég és intézet a tagja. A tervek szerint a tengeri napenergia-farm területe  2500 négyzetméter lenne. Az első kísérleti program keretében az idén nyáron összesen  30 négyzetméter területen helyeznének el napelemeket 15 kilométerre Hágától.

Az úszó napelemes modulok előnye, hogy a tengervíz egyformán és automatikusan lehűti azokat, emellett több napsütés éri őket. Ez a két hatás miatt 15 százalékkal több napenergia termelhető, mint a szárazföldön elhelyezett klasszikus napelemek segítségével. Miután meglévő infrastruktúrát hasznosítani lehet, a költségek is alacsonyan tarthatók. A termelt áramot a meglévő és a szélturbinákhoz kapcsolódó kábeleken szállítanák a szárazföldre. A Solar-at-Sea nevű projektben résztvevő szakértők azzal számoltak, hogy hosszú távon a tengeren még olcsóbban lehet áramot termelni, mint a klasszikus módszerekkel a szárazföldön, írja a reuters.com.

A programnak lennének hátrányai is. A moduloknak elég robusztusnak kell lenniük ahhoz, hogy elviseljék a tengeri viszonyokat. Ez megoldható, mert a rendszernek nincsenek mozgó alkatrészei. Ennek ellenére az egyes paneleknek akár több mint 10 méteres hullámokkal is meg kell birkózniuk és előfordulhat, hogy a víz alá kerülnek. A nehézségek ellenére a szakemberek abból indultak ki, hogy a következő három éven belül megvalósulhat az elképzelés.

Ajánlott tartalom

Meglett az Év háza 2020-as győztese

Jakabfi-Kovács Boglárka és Gyürki-Kiss Pál hűvösvölgyi lakóháza kapta a fődíjat családi ház kategóriában, a középületek között pedig a Budai Vigadó felújításáért Nagy Csaba és csapata vehette át a legjobbnak járó elismerést az Év háza gálaesten csütörtökön Budapesten.