Ukrajna nem fogad orosz gázt

Ukrajna pénteken árvita miatt leállította az orosz földgáz importját, a tranzitszállítások Európa felé azonban zavartalanul folynak – tájékoztatta a Reuters hírügynökséget a Gazprom egyik illetékese.

“Péntek óta nem szállítunk a Naftogaznak…” – közölte a vállalat egy illetékese a hírügynökséggel, utalva az orosz gázimportot bonyolító ukrán állami energiaipari konszernre. “De minden exportmegrendelést teljesítünk” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy zavartalanul folynak a tranzitszállítások Ukrajna területén át az európai piacokra. A gázszállítás leállítását Ukrajnának sem a Gazprom, sem a Naftogaz szóvivője nem erősítette meg hivatalosan.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.