Újraindult a szlovén atomerőmű

Újraindult Szlovéniában a krskói atomerőmű azt követően, hogy március 23-án a biztonsági rendszere – a Zágráb felé menő vezeték működési zavara miatt – automatikusan leállította.

A létesítményt üzemeltető Nuklearna Elektrarna Krsko tájékoztatása szerint hajnali 3 órakor indították újra az erőművet és teljesítményét fokozatosan növelik. Ida Novak Jerele szóvivő a Reuters brit hírügynökségnek megismételte korábbi kijelentését, amely szerint a leállásnak semmilyen hatása nem volt a helyi lakosságra és a környezetre. A NEK egyetlen Westinghouse nyomottvizes reaktorának nettó elektromos áramtermelő kapacitása 696 megawatt. A termelt áramot a  horvátországi és szlovéniai 400 kilovoltos gerinchálózatba táplálja  be. Áramtermelése a szlovén áramtermelés mintegy 40 százalékának  felel meg, és az ország elektromosáram-igényének mintegy negyedét,  Horvátországénak mintegy ötödét fedezi. A vállalat tulajdonosai 50 százalékban a szlovén Gen Energija, 50 százalékban a horvát állami Hrvatska Elektroprivreda (HEP) energiaipari konszern.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.