Újra reneszánszát éli a faház

Azt szokták mondani, semmi sem új a nap alatt. Vonatkozik ez a fából készült épületek ismételt térhódítására is. Ahol ez leginkább jellemző, az Észak-Amerika, itt a legerőteljesebbek ugyanis azok törekvések, mellyel a fenntartható építészetet igyekeznek népszerűsíteni.

Jóllehet az évszázadok során a fa felhasználása az építkezésben sohasem ment ki a divatból, ámde a kanadai építészek egyedülállónak nevezhető hatszintes épületük tervével meglepő módon egészen új szintre emelték a “faház” fogalmát. Kreatív ötletekből fával készült építési módszereket tárt a szakmai közönség elé legújabb tervében a Wood Innovációs és Design Központ. Innovatív munkájuk eredményeként, ha felépül a különleges ház, akkor mintegy kilencven láb magasságával ez lesz Észak-Amerika legmagasabb fából készült épülete. Dupla magasságú padlója miatt, egy megszokott módon épített kilencemeletes házzal lesz egyenértékű, pedig mindössze hat emeletet számlál majd az építmény.

Az Egyesült Királysággal és Ausztráliával zajló versengésben ez a 25 millió dolláros projekt minden valószínűség szerint Kanada számára meghozza a vezető pozicíót a fából készült épületek technológiai mintapéldájában. Ez év tavaszán látnak neki a munkálatoknak és ha minden a tervek szerint halad, a jövő esztendő júniusában adják át rendeltetésének az épületet. Ismerve a mai építészeti világ kihívásait, minden túlzás nélkül állítja a tervező, Michael Green: a jövő fenntartható építészetét tekintve, ez az újszerű faház mérföldkövet jelent majd a sok irányban fejlődő építési módszerek sorában.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.