Újra környezetbarát autók versenye az MVM Energia Futamon

Szombaton harmadik alkalommal rendezi meg az alternatív hajtású, környezetbarát járművek versenyét és seregszemléjét az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. A szeptember 21-i III. MVM Energia Futamon napelemes autók, különleges prototípusok, átalakított szériaautók, elektromos versenyautók és motorok versenyeznek majd Budapest szívében, a Lánchíd pesti oldalán, hogy megmutassák: a mérnökök találékonyságának köszönhetően már elérhető közelségbe került a fenntartható városi közlekedés.

A Futam fővédnöke Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter. Az Európai Mobilitási Hét kiemelt hazai rendezvényét bemutató sajtótájékoztatón a programot támogató hírességek mérték össze képességeiket, a barátságos előfutamon Görbicz Anita, Nagy László és Iváncsik Tamás kézilabdázók, Kozmann György világbajnok, olimpiai bronzérmes kenus, valamint Horváth Gáspár, az Irie Maffia zenekar és Delov Jávor, a Random Trip alapítója vettek részt.

„Sikeres, regionálisan is meghatározó, integrált nemzeti energetikai társaságcsoportként az MVM aktívan hozzájárul a nemzetgazdaság növekedéséhez. A fenntarthatóság három, egyformán fontos pillére a környezet védelme, a gazdaság fejlődésének támogatása és a társadalmi célok megvalósítása. Magyarország érdeke, hogy hosszú távon egyensúlyt teremtsen a három pillér között, éppen ezért az MVM erkölcsi kötelessége, hogy piaci súlyához mérten részt vállaljon az össztársadalmi ügyek támogatásában, így a lakosság környezettudatosságának növelésében is,” mondta Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója. „Társaságcsoportunk maga is példát mutat a klímavédelem terén: az MVM Hungarowind szélerőmű-parkja mellett, tavaly bevezettük a garantáltan megújuló forrásból származó Zöldáram termékeinket, és több környezetbarát villanyautót is vásároltunk. Mindezen felül a paksi atomerőmű évente 2 millió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítja meg azáltal, hogy nem bocsát ki üvegházhatást kiváltó gázokat. Támogatási programja keretében az MVM hazai fejlesztésű és gyártású, szolár parabola elven működő napenergia-hasznosító berendezéseket adományozott immáron 10 szociális, egészségügyi és oktatási intézményeknek.”

Az MVM Csoport 2011-ben hívta életre az MVM Energia Futam rendezvénysorozatot. Az első Futammal Budapesten, az Andrássy úton az európai fővárosok között elsőként szerveztek versenyt az alternatív hajtású járműveknek. A hatalmas érdeklődésre tekintettel a tavalyi II. MVM Energia Futamon már a Lánchíd pesti hídfőjénél száguldottak a napelemes autók, a különleges prototípusok, az átalakított szériaautók, valamint az elektromos versenyautók és motorok. A Futam látogatói 2012-ben az MVM Jövő Hídja programjain a fiatal magyar mérnökök környezetvédelmet és fenntartható fejlődést támogató találmányaival, tudományos eszközeivel is megismerkedhettek. Ezek közül is kiemelkednek a már kereskedelmi forgalomban is kapható villanyautók, amelyek a következő évtizedek során forradalmasíthatják a városi közlekedést, és egyben Magyarország villamosenergia-igényének jelentős növekedését, és ezzel párhuzamosan az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenését is előidézhetik.

„Társaságcsoportunk fontos célja, hogy támogassuk a környezetvédelemi fejlesztéseket, az innovációt és a fiatal mérnökök munkáját. A fenntarthatóság, a környezetközpontú szemlélet fejlesztésének, az új generáció mérnökeinek járműipari innovációi izgalmas, hatásos módon találkoznak egy látványos rendezvényen, az MVM Energia Futamon,” mondta Felkai György, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. kommunikációs igazgatója. „Idén a szórakoztató ismeretterjesztés új elemei lesznek a paksi atomerőmű és az MVM Paks II. Zrt Jövőnk Energiája Interaktív Kamion kitelepülése, az interaktív járműipari kiállítás, valamint a Széchenyi téri irodaházban nyíló, a jövő közlekedésével kapcsolatos kiállítás.”

Az MVM Zrt. meggyőződése, hogy a leginkább úgy formálható a lakosság környezettudatos gondolkozása, ha lehetőséget teremtünk arra, hogy élményszerűen, személyes tapasztalás útján ismerkedjenek meg a ma és a közeljövőben elérhető, tiszta üzemű, alternatív hajtású járművekkel.

A rendezvényt megelőző sajtóeseményen a társaságcsoport saját villanyautói mellett bemutatta a Pannon Solar napelemes járművét és egy Gyerek Elektro GO-KART-ot is.

A sajtótájékoztató után a környezet- és klímavédelem mellett elkötelezett hírességek, Görbicz Anita, a Győri Audi ETO KC, Nagy László és Iváncsik Tamás, az MKB-MVM Veszprém KC kézilabdázói, Kozmann György kenu világbajnok, olimpiai bronzérmes, valamint Horváth Gáspár, az Irie Maffia és Delov Jávor, a Random Trip alapítói barátságos előfutamon versenyeztek alternatív hajtású járművekkel. A riksaversenyt a III. MVM Energia Futam ceremóniamestere, Ferencz József Fittikém, a Music FM és a TV2 SuperCar című új autós magazinjának műsorvezetője vezényelte le.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.