Újabb tizenkét földgázhajtású busz érkezik Budapestre

Újabb tizenkét, sűrített földgázzal (CNG) működő, használt Van Hool NEW A330 CNG típusú autóbusz érkezik júliusban a fővárosba, így nyár végére összesen 49 gázüzemű busz jár majd a dél-pesti térségben – közölte a Budapesti Közlekedési Központ pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az első járműveket a műszaki átadás-átvételt követően várhatóan még ezen a héten, a második kontingenst pedig a tervek szerint a jövő hét végén szállítja Budapestre a BKV Zrt.

A 2004 és 2006 között gyártott, a svájci Lausanne-ból érkező buszokat a korábban vásárolt 37 CNG-busz után honosítják. A járművek futásteljesítménye alacsony, darabonként mintegy 6,5 millió forintért lehetett beszerezni őket.

Az A330-as típusú buszok 12 méter hosszú szóló, alacsonypadlós, háromajtós, városi kivitelezésű, légkondicionálóval ellátott típusok. A CNG-üzemű buszok előnye, hogy halkabbak és a környezetkímélőbbek, mint a dízelüzeműek.

Áprilisban állt forgalomba az első három, használtan beszerzett földgázhajtású autóbusz Budapesten, további 34 busz honosítása pedig már tart.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.