Újabb napelemek egy fővárosi börtönben

Több mint 50 millió forintból megvalósult a ‘Napenergia alapú villamosenergia-termelés hálózatra kapcsolódó 500 kWp alatti teljesítményű fotovoltaikus rendszerrel’c. projekt II. üteme a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Venyige utcai objektumában. A fotovoltaikus rendszer ünnepélyes átadásán jelen volt Lajtár József bv. vezérőrnagy, gazdasági és informatikai helyettes.

Az intézet 2013-ban avatta fel a ‘Napenergia alapú villamosenergia-termelés hálózatra kapcsolódó 500 kWp alatti teljesítményű fotovoltaikus rendszerrel’ projektet. Az elnyert támogatás több mint 65 millió forint volt, amely fedezte a projekt első ütemének költségét. Ennek keretében 300 négyzetméteren több mint kétszáz napelem modult helyeztek el, így az intézet energiaellátására fordított költségei évente 2,5 millió forinttal csökkentek.

A beruházás II. üteme az Új Széchenyi Terv Közép-Magyarországi Operatív program keretében, 51,6 millió forintos támogatással valósult meg. A napelemek telepítése fogvatartotti munkaerő bevonásával történt.

A két beruházás eredményeként a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet III. objektumában az éves szinten mintegy 5 millió forintos megtakarítást érhető el, ez az objektum éves energia-felhasználásra fordított költségének 7%-át teszi ki.

forrás: orientpress.hu

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.