Újabb katasztrófális szennyezés

Újabb olajszivárgást jelentett be a British Petrol, ezúttal az alaszkai tundra szennyeződött.

Becslések szerint eddig 2100-4200 gallon környezetre káros anyag (olajos víz, metanol) szivárgott ki egy megrepedt csővezetékből. Becslések szerint eddig 2100-4200 gallon környezetre káros anyag (olajos víz, metanol) szivárgott ki egy megrepedt csővezetékből. Egy gallon nagyjából 3,785 liternek felel meg. Az újabb olajszennyezés meghiúsíthatja a BP törekvéseit, hogy visszaszerezze jó hírnevét, miután a Macondo névre hallgató, 2010 áprilisában felrobbant olajfúrótornya az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozta. Akkor majdnem 5 millió hordónyi olaj ömlött a Mexikói-öböl vizébe, és mivel korábban a BP-nek már Alaszkában is több olajszivárgási balesete volt, jövője az Egyesült Államokban, ahol érdekeltségei jelentős része található, komoly veszélybe került. A mostani baleset súlyosbítja a helyzetet: a BP részvényeinek árfolyama 1,089 százalékot esett. A londoni székhelyű cégóriás tájékoztatása szerint a fennakadást egy tesztelés közben megrepedt csővezeték okozta szombaton. A szennyezés az Alaszkában található Lisburne mezőt sújtotta, amely naponta 30 ezer hordó olaj kitermelésére alkalmas.

 
A BP állítása szerint a Lisburne június 18-a óta nem adott olajat, a területet ugyanis a szokásos éves karbantartási munkálatok miatt hosszabb időre bezárták. A terület megtisztítása jelenleg is folyik, alaszkai hivatalnokok pedig kijelentették, hogy a veszély elhárításáig Lisburne-ben állni fog a termelés. Az olajszennyezés a lassan fejlődő növényzetet veszélyezteti, ami nagyon érzékeny a szennyezőanyagokra – közölte Tom DeRuyter, az alaszkai környezetvédelmi hivatal helyszínen tartózkodó koordinátora. Hozzátette: a sérült csővezetéket felszínre fogják hozni annak érdekében, hogy megállapítsák a meghibásodás pontos okát.

Ajánlott tartalom

Az elmaradott vidékek érdekében fenntartható városfejlesztési program indul

Fenntartható városfejlesztési program indul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) egyik pilléreként - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) területfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Kecskeméten, sajtótájékoztatón.