Újabb felszólítások Brüsszelből – Két hónapot kapott Magyarország

Az Európai Bizottság az energiahatékonyságra vonatkozó uniós jog maradéktalan átültetésére, illetve a hajók kénkibocsátására vonatkozó uniós szabályok életbe léptetésére szólította fel Magyarországot – derül ki a testület közleményéből.

Az Európai Bizottság (EB) szerdán hivatalosan felszólította Bulgáriát és Magyarországot, hogy gondoskodjanak az energiahatékonysági irányelv (2012/27/EU irányelv) teljes körű átültetéséről – derül ki a bizottság közleményéből.

Az irányelv meghatározott mértékű energiamegtakarítás elérését írja elő a tagállamok számára a 2014. január 1. és 2020. december 31. közötti időszakra, amelyet energiahatékonyságra vonatkozó nemzeti kötelezettségi rendszerek vagy egyéb, célzott szakpolitikai intézkedések révén kell elérniük. Ennek célja az energiahatékonyság javítása a háztartásokban, az iparban és a közlekedésben. Az irányelv előírja továbbá a nagyvállalatok négyévenkénti energetikai auditját, az elfogyasztott energia mérésével és számlázásával kapcsolatos fogyasztói jogok erősítését, évente a központi kormányzat épületei legalább 3 százalékának felújítását, valamint az energiahatékony közbeszerzést.

A bizottság indokolással ellátott véleményt küldött Bulgáriának és Magyarországnak, amelyben arra kérte fel a tagállamokat, hogy tájékoztassák a bizottságot minden, az irányelv átültetéséről szóló intézkedésükről. Az irányelv nemzeti jogba történő átültetésének határideje 2014. június 5. volt.

Ha a tagállamok két hónapon belül nem tesznek eleget jogszabályi kötelezettségüknek, a bizottság keresetet indíthat velük szemben az Európai Bíróságon.

Egy másik felszólítás is jött

Az EB emellett arra is felszólította Magyarországot – Belgium, Spanyolország és Ciprus mellett -, hogy a hajók kénkibocsátására vonatkozó uniós szabályokat is léptesse életbe. Az Európai Bizottság ebben az esetben is részleteket kért a tengeri hajózásban használatos tüzelő- és üzemanyagok kéntartalmára vonatkozó uniós szabályoknak a hazai jogba történő átültetéséről. Ezt 2014. június 18-ig kellett (volna) teljesíteni a közlemény szerint.

A kén-dioxid az elsavasodás egyik fő kiváltó tényezője, és káros hatással lehet az emberi egészségre. A folyékony tüzelő- és üzemanyagok kéntartalmára vonatkozó, módosított jogszabály e légszennyező anyag kibocsátásának csökkentése érdekében felső korlátot állapít meg a nehéz-fűtőolaj és a gázolaj kéntartalmára – mutat rá az EB közleménye. A jogszabály emellett új, a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet által kidolgozott szabványokat épít be az uniós jogba, hogy biztosítsa azok megfelelő, harmonizált érvényesítését minden uniós tagállamban.

Miután Belgium, Spanyolország, Magyarország és Ciprus az eredeti határidőnek nem tett eleget, az EB 2014. július 22-én felszólító levelet küldött ezeknek az országoknak. A bizottság most indokolással ellátott véleményt küldött a tagállamoknak. Ha az érintett tagállamok nem intézkednek két hónapon belül, a bizottság az ügyben keresetet indíthat az Európai Unió Bíróságán.

forrás: napi.hu

Ajánlott tartalom

Naperőmű épül Nagykátán, 1200 darab napelemet telepítenek

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.