Az eljárással az ipari alpinisták veszélyes munkája váltható ki.

Új technológia a szélturbinák ellenőrzésére

Az eljárással az ipari alpinisták veszélyes munkája váltható ki.

A DEKRA Visatec robotikai cég egy olyan rendszert fejlesztett ki, amelynek a segítségével a szélturbinákat lehet ellenőrizni. A vállalat a Sheraios nevű európai uniós kutatási projekt partnere. A Sheraios célja a szélturbináknál alkalmazott rotorok felügyelete a shearográfia nevű (felületi deformáció mérése) eljárás segítségével. A távfelügyelet lehetővé teszi, hogy a szakemberek a folyamat során ne legyenek többé veszélyeknek kitéve, ráadásul a technológia lerövidíti a szélturbinák rotorlapátjainak a vizsgálatának az idejét. A rotorlapátokat jelenleg az üzemeltetők megbízásából ipari alpinisták szokták átvizsgálni a lehetséges károk miatt.

A DEKRA – a leányvállalatának köszönhetően – a távolról vezérelhető ellenőrzőrendszerek területén meghatározó szereplőnek számít, s az általa kínált megoldásokat általában az erőművekben, valamint az olaj- és a gáziparban használják. A rendszerek olyan helyzetekben jelentenek hatékony segítséget, amikor az emberek nem vagy csak nehezen tudják megközelíteni az adott helyeket. A Sheraios keretében először alkalmazzák a szakemberek a shearográfia technológiáját. Az eljárás különösen a kompozit anyagok, például a korszerű repülőgép-alkatrészek vizsgálata során nagyon hasznos. A projekt első eredményei 2020 végére lesznek elérhetők.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.