Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Új környezetvédelmi adó a láthatáron

Új környezetvédelmi adó a láthatáron

GÖTEBORG, Svédország – Svédország új adók kiírására sürgeti az európai nemzeteket.A svéd vezetés szerint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátására új adók kellenek, mivel a kormányok egyébként is igyekeznek további bevételi forrásokhoz jutni a pénzügyi válság okán.

Dánia, Finnország és Szlovénia már bevezette háztartásaiban a széndioxid-kibocsátásra vonatkozó adót, mellyel növelhetik a fűtés és az áramfelhasználás költségeit. Franciaország már tervezi a széndioxid adó bevezetését, mely jövőre 1,5 milliárd euró pluszt eredményezne az országnak.

Anders Borg svéd pénzügyminiszter, kinek országa az EU soros elnöke, azt mondta a svéd széndioxid adóról, hogy „egy nagyon jó bevételi forrás”- Svédországban az 1990-es évek elején vezették be.  
„Ez egy olyan adó, ahol látható a jó cél, mert energiahatékonyságra és a megújuló energiák használatára ösztönöz” – mondta Borg a riportereknek, miután tárgyalásokat folytatott az Európai Unió pénzügyminisztereivel Göteborgban.

A francia adó a benzines és dízeles autókat is sújtaná. A döntés nem örvend nagy népszerűségnek az országban: a felmérések szerint az emberek kétharmada a rendelet ellen van, és a vállalkozók is azt mondják, hogy emiatt kevésbé lesznek versenyképesek, mint a más országban élő riválisaik.

Az üvegházhatást okozó gázkibocsátás adóztatása egyre nagyobb lendületet ad Európának, hogy elérje azon célját, miszerint 2020-ra valóban kevesebb energiát és inkább megújuló üzemanyagokat használjon, amely csökkenti a külföldi kőolajtól való függést és a gáz behozatalát.

Kovács László, európai adó-és vámügyi biztos elmondta, készen áll arra, hogy javaslatot tegyen egy Európa szintű energiaadóról.
Kovács azt akarja, hogy a meglévő adó alapja az energiatartalom legyen.
„Ez a döntés minden bizonnyal adna némi adó-és árkedvezményt a megújuló energiáknak.” – mondta az Associated Press-nek.
A biztos azt is elmondta, a pénteki ülésen egy uniós kormányfő sem szólalt fel az új adó ellen- bár hozzátette, a javaslat egyhangú jóváhagyása szükséges a rendelet hatálybalépéséhez. 
A huszonhét tagország teljes egyetértése mégis kényes téma. Európa a környezetvédelmi adók helyett inkább a kibocsátás csökkentésére illetve a nehézipar és a villamosenergia-termelés zöldebbé tételére vonatkozó programokat részesítené előnyben.

Ajánlott tartalom

Tűz volt a paksi atomerőműben

Kisebb tűz ütött ki csütörtökön délelőtt a paksi atomerőmű 4-es blokkjának turbinagépházában - közölte honlapján az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).