Új holland egyetem – építészeti stílusbravúr

Igazi építészeti stílusbravúrnak számít egy holland cég nemrégiben kivitelezett, bámulatos, henger alakú épülete, amely Hollandia egyetlen olyan egyetemének biztosít helyszínt, ahol ökológiai és mezőgazdasági ismereteket oktatnak, illetve az ezzel kapcsolatos kutatói tevékenység a fő profil.

A fenntarthatóság jegyében megépült, merész építkezésről tanúskodó centrum megannyi tanteremnek, laboratóriumnak és irodának teremt ideális képző-és oktatóhelyet. Az üveghomlokzattal borított kör alakú épület nemcsak a fenntarthatóságot képviseli, ennek a követelménynek felel meg, hanem a tervezése az energiahatékonyság kívánalmainak is eleget tesz. A külcsín mellett a praktikum is “vezette” a tevezők kezét, hiszen úgy alakították ki a káprázatos megjelenési épületet, hogy ott minimumra csökkentsék az energiaveszteséget és a hatalmas üvegfelületek révén a természetes fény jól hasznosuljon. Gondoltak az épületben tartózkodók közérzetére, egymás közötti viszonyára is, ugyanis a belső terek a szokásos egyetemi “közlekedőknél” sokkal nyitottabbak. Minden közösségi tér a diákok, a tanárok és a kutatók közötti interakciót szolgálja. A zöld oszlopok beépítése pedig barátságos, természetközeli érzetet ad az épületnek.

forrás: zoldtrend.hu

-

-

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.