Új halfajokat fedeztek fel

Nyolc új, korallzátonyok között élő halfajt fedeztek fel a közelmúltban Bali indonéz sziget közelében a Conservation International (CI) amerikai szervezet tudósai.

A fajok között angolnák és színes, kistermetű korallszirti halfélék is vannak. „Bali környékén 33 helyszínen végeztünk számlálást, 952 korallszirti halfajt azonosítottunk, közöttük nyolc eddig ismeretlent” – mondta el pénteken Mark Van Nydeck Erdmann, a CI egyik kutatója. A kutatást az amatőr búvárok által kedvelt Tulamben, valamint Nusa Dua nyaralóhely, Manuk és Pemuteran szigetecskék térségében végezték el, 10 és 70 méter közötti mélységben. Bali a világ legváltozatosabb tengeri élőlényeit felvonultató, a Csendes- és az Indiai-óceán között óriás területen elterülő Korall-háromszögben található. A Malajziától a Salamon-szigetekig húzódó, szigetek ezreit magában foglaló térség a Föld felszínének mindössze 1 százalékát képviseli, de itt található a világ korallzátonyainak 53 százaléka, a korallfajok 75 százaléka és több mint 3000 halfaj a térség védelméért küzdő Korall-háromszögi Kezdeményezés nevű nemzetközi szervezet szerint.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.