Új energiacímkék jönnek

2011 végén új energiacímkét kaptak az Európai Unióban forgalmazott mosógépek, mosogatógépek, a hűtőkészülékek és a bortároló készülékek.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert a háztartási gépeken található korábbi energiaosztályok a gyártási technológia fejlődésével elavulttá váltak, a készülékek kilencven százaléka ‘A’ vagy ennél magasabb energiaosztályba tartozott. Alaposabban is szemügyre vesszük a változásokat – először a mosógépeknél. A mosógépekre vonatkozó szabályozás értelmében 2011. december 20-a után nem helyezhető forgalomba olyan készülék, amin még a régi címke szerepel. A rendelet értelmében 2012. március 30-tól a reklámanyagokban is fel kell tüntetni a készülékek energiaosztályát. A jogszabály arról is rendelkezik, hogy az energiacímkén feltüntetett adatokat megbízható, pontos és megismételhető mérési eljárások alapján kell meghatározni. A címke egy további fontos jellemzője, hogy az egész Unió területén egységes és nyelvfüggetlen, feliratok helyett piktogramok jelzik az alapinformációkat.

energiacímke

Hogy kell értelmezni az új címkét?
Színek: Nincs változás abban, hogy továbbra is a sötétzöld jelenti a leghatékonyabb készüléket, a piros pedig a legkevésbé hatékonyat. Energiaosztályok: Az új energiacímke három új kategóriával egészült ki, ezek az A+ , az A++ és az A+++. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy A+ besorolású gép 10%-kal, az A++-os 20%-kal, az A+++-os pedig 30%-kal fogyaszt kevesebbet, mint egy A energiaosztályú. (Például egy A energiaosztályú, 5 kg kapacitású gép 0,95 kWh-t fogyaszt egyetlen mosási ciklus alatt, egy A+-os 0,85-öt, és így tovább.) Az új és a régi A energiaosztály jelentésese sem teljesen ugyanaz: az új rendszerben például a készenléti áramfogyasztást is hozzáadták az éves fogyasztáshoz. A gyártók különböző technológiai fejlesztésekkel érik el, hogy a gépek egyre kevesebbet fogyasszanak:, a mosógépek kevesebb vizet használnak, amit hamarabb felmelegít a gép. Ezzel összefüggésben a mosási programok egyre hosszabbakká válnak. Éves energiafelhasználás: Minden címkén egységesen fel kell tüntetni a készülék éves energiafelhasználását. Ez a mosógépek esetében korábban nem így volt, a régi energiacímkéken az egy mosási ciklusra vonatkozó energiafelhasználás szerepelt.

Az éves energiafogyasztás kiszámításánál a gyártók 220 mosási ciklussal számolnak. Ez a változtatás talán nem olyan szerencsés, hiszen a felhasználói szokások jelentősen különböznek egymástól. Az, hogy egy évben hány mosási ciklust kell végrehajtania a mosógépnek, igen eltérő lehet egy nagycsalád és egy egyedülálló felhasználó esetében. Az új címke jelzi a mosógép éves vízfelhasználását és maximális kapacitását is. A kicsavart ruhát ábrázoló piktogram a centrifugálási hatékonyságot jelzi, és ez nem feltétlenül következik a fordulatszámból. A tesztelés közben a gyártók azt mérik, hogy mennyi vizet szorított ki a centrifuga a centrifugálás közben.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.