Új biomassza kazán szolgálja Tiszaújváros távfűtését

A Sinergy Kft. tulajdonában lévő Tisza BioTerm Kft mintegy 130 millió forintos beruházása keretében elkészült és megkezdte működését egy új 500 kW hő-teljesítményű, fluidágyas biomassza kazán a Tiszaújvárosi Fűtőerőműben. A projekt az Európai Unió, valamint az Új Széchenyi Terv 65 millió forintos támogatásával valósult meg.

A Sinergy Kft. a Tiszaújvárosi Önkormányzattal kötött 20 éves hőszolgáltatási szerződés keretében építette meg saját beruházásában a Tiszaújvárosi Fűtőerőművet és 2002 óta a városban 5.500 lakás, valamint több közintézmény és a rendelőintézet folyamatos távhőellátását biztosítja. A távhőtermelés teljes mértékben földgáz alapú korszerű technológiával, kazánokkal és gázmotorokkal történik. A földgáz alapú kapcsolt hő- és villamos energiatermelés támogatásának 2011-ben történt megszüntetésével, illetve a távhőtermelői árak – sok esetben nem minden költségelemet figyelembe vevő – rendeleti meghatározásával a Tiszaújvárosi Fűtőerőmű is a hosszú távú szerződésben rögzített működési feltételekhez képest jóval kedvezőtlenebb helyzetbe került. A tavaly hatályba lépett NFM rendelet a korábban kialakult kedvezőtlen helyzetet tovább súlyosbította, s veszteséges gazdálkodásra kényszeríti a fűtőerőművet. Figyelembe véve a nemzeti energiastratégia hosszú távú célkitűzéseit, valamint a kormányzat rezsicsökkentésre vonatkozó törekvéseit, illetve elemezve a különböző fejlesztési lehetőségeket, a Sinergy Kft arra a következtetésre jutott, hogy távhőtermeléshez szükséges alapanyag ellátás diverzifikációjával, a gáz mellett a biomassza tüzelőanyag felhasználásával lehet a távhőtermelés hatékonyságát leginkább növelni. Bár ez további beruházással jár, de egyaránt lehetőséget teremthet a fűtőerőmű pénzügyi stabilitásának helyreállítására és a hosszú távú stabil működtetésére, valamint lakosság fűtési költségeinek csökkentésére.

A tulajdonos Sinergy Kft. a fűtőerőmű nehéz gazdasági helyzete ellenére Tiszaújvárosban egy új 500 kW hőteljesítményű biomassza kazán létesített, amelynek a sikeres próbaüzemet követő ünnepélyes átadása 2013. január 29-én zajlott.
A biomassza kazán a Sinergy és GDHS Kft. közös beruházásában valósult meg és a fűtőerőműhöz csatlakozva szolgáltat hőenergiát Tiszaújváros távhőrendszere számára. A biomassza kazán éves tervezett hőenergia termelése 5.000 GJ, amely a város hőenergia szükségletek mintegy 2%-át teszi ki. A beruházást jelentősen elősegítette a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviseletében eljáró „Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft.”- által megítélt 65 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatás, mely a beruházási költségek 50%-át fedezte.

A biomassza erőművek gazdaságosságát és hosszú távú biztonságos üzemeltetését alapvetően a tüzelőanyag forrása és ára határozza meg. Az alkalmazott fluidágyas kazántechnológia, mely a GDHS saját fejlesztése, egyik lényeges előnye a hagyományos technológiákkal szemben, hogy különböző típusú biomassza alapanyagok elégetésére is alkalmas. A technológia vegyes tüzelési módban, széles tartományban képes fásszárú, lágyszárú, valamint egyéb mezőgazdasági és élelmiszeripari hulladék, melléktermék eltüzelésére és az ebből származó hő hasznosítására, mely lehetőséget teremt évről évre a legoptimálisabb – környezet védelme, foglalkoztatáspolitika, energetikai többszörös – tüzelőanyag portfólió kialakítására. A hőtermeléshez szükséges alapanyag ellátás biztosítása érdekében, a kazán beruházáshoz kapcsolódik a Sinergy egy másik folyamatban lévő beruházása, amely során 2013 tavaszán elkezdődik egy 10 hektáros energiaültetvény telepítése Tiszaújváros környezetében. Ezzel válik teljessé az a beruházási modell, amely mintául szolgálhat a további fejlesztésekhez. A két projekt megvalósításával az a Sinergy célja, hogy az új kazán üzemeltetése során szerzett tapasztalatokat felhasználva, további nagyobb méretű biomassza alapú energiatermelő rendszereket valósítson meg a lehető leghatékonyabb módon. A tervek között szerepel egy további 14 MW hőtermelő kapacitású biomassza kazán megvalósítása is, amely Tiszaújváros távhő igényének ellátását 60%-ban megújuló energiaforrás felhasználásával biztosítaná. A Sinergy ügyvezetése bízik benne, hogy a beruházás, amelynek tervezése már megkezdődött, a januárban megjelent KEOP pályázaton sikeresen szerepel és hasonlóan a most átadott 500 kW-os kazán beruházáshoz, támogatásban fog részesülni, így lehetővé válik a projekt megvalósítása. A beruházás Tiszaújváros és a régió számára nem csak kedvezőbb távhőárakat eredményezne, hanem további előnyökkel is járna; csökkenteni lehetne ezáltal a régió és az ország földgázfüggőségét,  fenntartható módon lehet hasznosítani a régió természeti erőforrásait, illetve közvetlenül és közvetve növekedhet a régió foglalkoztatottsága, például az erdészetek, a mezőgazdaság, szállítás-logisztika területén is.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.