Uber helyett villanyautós Bubit indítana a BKK

Carsharing, azaz közösségi autóhasználati szolgáltatás beindításán dolgozik immár fél éve a főváros megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A cél egy környezetbarát rendszer felállítása lenne, amelyben csak elektromos autókat használnának.

A BKK honlapjára még tavaly nyáron került fel egy anyag, amelyben egy kérdőív kitöltésére kérte a carsharing, vagyis közösségi autóhasználati szolgáltatás iránt érdeklődő piaci szereplőket. A kapott adatok a BKK szerint kulcsfontosságú információkkal szolgálhatnak a carsharing-szolgáltatás alapjainak lefektetéséhez, de segíthetnek abban is, hogy a potenciális szolgáltatók bevonásával felmérjék a jelenleg még kialakulóban lévő autómegosztási szolgáltatás rendszerigényeit.

A közösségi gazdaság, vagyis a javak másokkal történő megosztáson alapuló fogyasztása (sharing economy) hazánkban sem ismeretlen fogalom, hiszen több világcég is megvetette már Magyarországon a lábát, például a lakásmegosztásokat segítő Airbnb vagy az Uber. Az utóbbi időszakban éles indulatokat kiváltó cég közösségi utazásmegosztónak hívja magát. Itt nem magához a kihasználatlan kocsihoz jutunk hozzá, hanem személyszállítást rendelhetünk a telefonos applikáción keresztül. Annyi hasonlóság azonban van, hogy elvileg mindkét rendszer a kihasználatlan gépjármű-kapacitásokat akarja megmozgatni.

Amikor most rákérdeztünk a BKK-nál, hogy hol tart a projekt, elismerték, hogy valóban dolgoznak egy ilyen szolgáltatás kialakításán. A mindenki számára elérhető rendszer az előre regisztrált felhasználóknak nyújtana gépjárműbérlési lehetőséget. A koncepció lényege ugyanis az, hogy a felhasználók a saját gépjármű előnyeit élvezhetik a tulajdonlás állandó költségei és kötöttségei nélkül – írta megkeresésünkre a BKK. A társaság szerint a szolgáltatás célközönsége bárki, akinek van saját autója, de bármilyen megfontolásból nem szeretné vagy nem tudja azt használni, továbbá az, akinek nincs autója, de adott esetben éppen szüksége lenne rá.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.