Túl az egy gigawatton

2014-ben a német szélenergia-termelés és szélenergia-ipar átlépett egy bűvös határt, legalábbis ami az offshore (tengerbe telepített) szélerőműveket illeti.

Az év végére több mint egy gigawattnyi, egész pontosan 258 széltorony 1049,2 megawattnyi kapacitását kapcsolták már ár a német villamosenergia-hálózatra az Északi- és a Balti-tenger térségében – derült ki a Deutsche WindGuard felméréséből. Tavaly összesen 142 offshore széltornyot csatlakoztattak a hálózathoz, ezek összesen 528,9 megawatt kapacitással rendelkeznek.

A fenti szám már csak azért is lenyűgöző, mert ennél jóval több, összesen további közel 280 tengeri szélturbinát telepítettek tavaly a németek, de ezek még nem csatlakoztak a hálózathoz. Ezek további mintegy 1300 megawattnyi kapacitást jelentenek majd a hálózat számára csatlakoztatásukat követően. Ráadásul további 220 platform alapjait is elhelyezték a beruházók, ezek már csak a toronyra várnak.

A felmérésbe bevont vállalatok vezetőinek tájékoztatása alapján a mostani egy gigawattos határ átlépése mintegy 4 milliárd euró értékű befektetésből valósult meg. Az elvárások kapcsán is magasra tették a lécet a vállalatvezetők: 2015 végére további két gigawattnyi kapacitást kívánnak a rendszerbe kapcsolni, amivel a teljes hálózatra termelő offshore szélkapacitás eléri majd a 3 gigawattot. Ennek a megvalósítása mintegy 10 milliárd euró befektetését igényli majd.

Úgy tűnik tehát, hogy a németek továbbra is gőzerővel haladnak a nagy energetikai váltás megvalósításának irányába. Ezzel pedig úgy tűnik, hogy egyre inkább beelőzik korukat, hiszen ne feledjük, a németek a jövőnek fejlesztenek.

forrás: chikansplanet.blog.hu

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.