Tükörben a Világ Egerben is

Túlnépesedés, klímaváltozás, élelmiszer-kilométer, vízlábnyom… Sejtelmes fogalmak, de vajon mit jelentenek pontosan?

Tudjuk-e, mitől függ igazán boldogságunk? Képesek vagyunk-e változtatni szokásainkon, hogy ne éljük fel éltető környezetünket? A Tükörben a Világ kiállítás mindezekre a kérdésekre igyekszik válaszolni, s művészi igénnyel mutatja be a fenntartható fejlődés lehetséges útjait, illetve az ember és a természet viszonyát. 2011. szeptember végétől Egerben, a Minorita Rend Szent Hedvig Kollégiumában (Dobó tér 6.) mutatkozik be a „TÜKÖRBEN A VILÁG” tárlata, ahol mindenki elkalandozhat a fenntarthatóság ösvényén. Ez az interaktív kalandtúra lehetőséget ad a fenntarthatóság alapelveinek megismerésére, illetve arra, hogy felmérjük mi magunk mekkora hatással vagyunk környezetünkre:

Hány kilométert utazik reggelink?
Mekkora az ökológiai lábnyomunk?
Mit vállalunk jövőnk érdekében?

 
A kiállítás bemutatja, hogy az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése hogyan lehetséges a környezet és a természeti erőforrások megőrzésével együtt. A 10 témakörben kialakított szoba rámutat, hogy a boldogságot sokféle módon keressük, de minden egyes lépésünk kihat a természetre és embertársaink életére is! A látogatók számos alternatívával találkoznak a tárlat során, mely praktikákból a kiállítás végére érve kedvükre választhatnak. Ön mire fog ügyelni a későbbiekben?  Komposztálja kerti-konyhai hulladékait, vagy tudatosabban vásárol, esetleg környezetbarát közlekedésre vált, netán mérsékli húsfogyasztását!?

 
A kiállítást megnyitja:
• Habis László (Eger Megyei Jogú Város polgármestere)
• Pais Panni (a Cellux csoport tagja)
• Hankó Gergely (az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. PR és Marketing vezetője)
A „Tükörben a világ” kiállítás keretében kerül megrendezésre a „Konferencia a jövőért, hogy jelenünk a múlt részévé válhasson” című program, mely egyből a megnyitó után 10.00 órakor veszi kezdetét.

A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött:
Kardos Judit: kardos.judit@ph.eger.hu; Tel.: 06 36/523-741
PROGRAMAJÁNLAT:
A konferencia után 17.00 órakor indul a Critical Mass, biciklis felvonulás a Dobó térről a PART EGYESÜLET szervezésében! Csatlakozzon hozzánk és tekerjen velünk egyet a konferencia után!
A fent leírt programsorozat sikere érdekében egy mintaértékű összefogás jött létre Egerben! Ezzel is szeretnénk jó példát mutatni, hogy a jó ügyekért mire képes egy zöldgalléros város:
• Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala biztosítja a konferencia helyszínét és kommunikációs csatornáit,
• A Minorita Rend Szent Hedvig Kollégiuma biztosítja nekünk a kiállítás helyszínét,
• a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, a Városgondozás Eger Kft. és az Egri Kulturális és Művészeti Központ segít a kommunikációban és a helyi iskolák mozgósításában,
• a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület koordinálja a tárlatvezetéseket,
• a Part Egyesület csatlakozik programunkhoz a Critical Mass biciklis felvonulással,
• az Eger és térsége TDM jó házigazdaként ad hírt rendezvényünkről,
• a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács pedig szakmai partnerként segíti a programsorozatot,
• a helyi iskolák segítenek a kiállításra ellátogató iskolai csoportok szervezésében és a szülők mozgósításában.
A szervezők remélik, hogy a „Tükörben a világ” kiállítás és a konferencia mind a szakmai, mint az általános közéletben még hangsúlyosabbá teszi Magyarország tenni akarását jövőnkért, a fenntartható társadalomért és környezetért.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.