Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Életmód / Tüdős csigagigászokkal ellenőrzi a légszennyezettséget egy orosz szemétégető

Tüdős csigagigászokkal ellenőrzi a légszennyezettséget egy orosz szemétégető

Saját állítása szerint afrikai óriáscsigákkal ellenőrzi egy orosz hulladékártalmatlanító cég a levegő minőségét szennyvíztisztítója és szemétégetője közelében.

A Vodokanal nevű szentpétervári cég bejelentése szerint 20 centire is megnövő Achatina csigákkal teszteli a légminőséget. Azért esett ezekre az állatokra a választása, mert tüdővel lélegeznek, akár az emberek, és olyan a csigaházuk, amelyre eszközöket erősíthetnek anélkül, hogy ártanának az állatnak. A cég “csigazsűrije” hattagú, mindegyikre kis szívmonitort és mozgásérzékelőket szereltek, és ha a csigák füstöt szívnak be, azt azonnal jelzik a műszerek. Minderről Okszana Popova, a Vodokanal szóvivője számolt be az AFP-nek.

A hírügynökség megszólaltatta a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet szentpétervári irodájának vezetőjét. Dmitrij Artamonov kétli, hogy valóban csigákkal ellenőrizné a légminőséget a Vodokanal.
“Nem tudom, hogy kaphatnak-e rákot csigák, de ha igen, az egyrészt nem azonnal fog megtörténni, másrészt sosem tudnánk meg a Vodokanaltól” – mondta Artamonov, megjegyezve, hogy tavaly vízmintát szeretett volna venni a Greenpeace a cég “termékéből”, ám a vállalat elutasította a kérés teljesítését.

Ajánlott tartalom

A méhek európai fővárosa: Bécs

Bécs nemcsak az egyik legnagyobb zöldfelülettel rendelkező város, de a méhek számát tekintve is Európa éllovasai közé tartozik.