Törvény az élelmiszer-pazarlás ellen

A franciák után Európában másodikként az olaszok fogadhatnak el jogszabályt az élelmiszer-pocsékolás ellen. Az áruházláncok kötelesek lesznek gondoskodni megmaradt készleteik hasznosításáról.

Karitatív szervezetek gyűjtik majd a hibás alakja miatt eladhatatlan vagy megmaradt, de fogyasztásra még alkalmas árut. Jelenleg a megtermelt élelmiszer fele megy pocsékba a fejlett világban. Az élelmiszer- és gyógyszerpazarlást korlátozó törvénytervezetről szavaz az olasz parlament, a képviselőház már igent mondott, a következő lépésben a római szenátus voksol. A felmérések szerint az olaszok évente több mint 5 millió élelmiszert dobnak a szemétbe, amelyből alig félmillió tonnát sikerül megmenteni, és odaadni annak, akinek nincsen pénze ételre – számolt be a közmédia római tudósítója.

Nem csak szolidaritás

A törvény nem kizárólag a szolidaritásról szól a katolikus Olaszországban. Az élelmiszer-pazarlás gazdasági terhet is jelent, évi 12 és fél milliárd euró veszteséget. A kukákba kerülő élelmiszerek negyedét a háztartásokban dobják ki. Nemcsak a tányérokon hagyott maradékokról van szó, hanem a fel nem használt élelmiszerekről, az éppen lejárt szavatosságú termékekről, és azokról is, amelyek nem ízlenek a vásárlónak.

Nagy mennyiségben kerülnek a szemétbe az élelmiszerek az ipari feldolgozás során is, valamint a silányabb darabok, amelyek formára, látszatra nem tetszetősek. Ugyanígy nagyon sok termény a földeken, melegházakban is megmarad. Ezek nem a legszebbek, nem jutnak piacra, de ehetőek – a szemnek talán nem jók, de a szájnak igen.

Évi 22 millió ember

Olaszországban az idősebbek még emlékeznek arra, hogy a második világháború alatt, és még utána is sokan éheztek, és az utóbbi években is sokan állnak sorban a szegénykonyháknál, és egyre több köztük a gyermekes család is.

A karácsonykor és húsvétkor rendezett ingyenes húsvéti ebédeken ezrek jelentkeznek Rómában, Milánóban vagy Nápolyban is. Egyes adatok szerint egy évben 22 millió ember eszik ingyenkonyhán Olaszországban, 4 millió ember pedig nem tud az egészséges táplálkozásához elegendő élelmiszert biztosítani magának.

Olcsóbb és gyorsabb

A készülő törvényt a termelői és fogyasztói szövetségek kezdeményezték, a jogszabály lényege, hogy olcsóbbá és gyorsabbá teszi az élelmiszerek és gyógyszerek felhasználását. Eddig, ha a szupermarketekben, éttermekben, menzákon, vállalatoknál tovább akarták ingyen adni a megmaradt élelmiszert, az csak lassan történhetett meg a komplikált bürokráciai előírások miatt. Az új törvény segítségével az élelmiszerek célba juttatása azonnali lehet.

Az olasz parlament milliós nagyságrendű támogatást szán a szegénykonyhák működtetésére, további eurómilliókat projektek kidolgozására, az ételpazarlás szokásának megfékezésére.

A szegényektől elvett étel

A kidobott ételt a szegényektől vesszük el – mondta Ferenc pápa, aki már többször emlékeztetett arra, hogy a világnak van olyan része, ahol egy családapa munkájával még a napi betevőt sem tudja megkeresni a családjának. A mai világban az, hogy valaki éhen hal, vagy hogy gyerekek éheznek, már nem számít hírnek, normális tűnik. Pedig nem az – hívta fel a figyelmet.

Ne szokjunk hozzá az ételfelesleghez, az élelmiszerek pazarlásához – mondta Ferenc pápa, aki a teremtett világ védelmében írt Áldott légy! – Laudato si’ című enciklikájában is óvott az élelmiszer-pazarlástól, amelyet az éhezés és a szegénység egyik forrásának nevezett.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.