Történelmi léptékű beruházásra készülnek a kínaiak Magyarországon

Akár egymilliárd euró értékben valósítana meg energetikai fejlesztéseket, továbbá regionális központjának létrehozását tervezi Magyarországon a kaposvári naperőművet építő kínai nagyvállalat, a China National Machinery Import&Export (CMC), az erről szóló együttműködési megállapodást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Zsuan Kuang, a CMC vezérigazgatója írták alá csütörtökön, Pekingben.

A Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint a CMC és leányvállalata az elmúlt években több tízmilliárd dollár értékű beruházást valósított meg nemzetközi szinten, jelentős részben az energetikai szektorban. A társaság Közép-Európa legnagyobb naperőművét építi Kaposváron, mintegy 32 milliárd forint értékben. A cég minden engedélyt megszerzett, a közelmúltban kötött szerződést a szükséges földterület megvételéről, jelenleg a kivitelezés előkészítése zajlik. A szaktárca közölte: a miniszter egyeztetett Lu Ji-minnel, a CMC anyavállalata, a China General Technology Group vezetőjével is. A tárgyalópartnerek áttekintették a jövőbeni együttműködés lehetséges területeit és a kaposvári naperőmű kivitelezésének részleteit. A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány kiemelten kezeli a fotovoltaikus rendszerek fejlesztését, a tavalyi körülbelül 700 megawatt beépített kapacitást öt éven belül 2000-3000 megawattra kívánják növelni. Az aláírt megállapodás lehetőséget nyit megújuló alapú erőművek létrehozására, a hagyományos tüzelésű erőművek átalakítására, az energiatárolás fejlesztésére, a központi fűtési rendszerek felújítására, fejlesztésére és hatékony működtetésére is. Palkovics László és Ho Li-feng, a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság elnöke aláírta a Digitális Selyemút együttműködési megállapodáshoz kapcsolódó akciótervet is. A három évre szóló dokumentum egyszerre segíti elő a magyar és a kínai digitális gazdaság fejlődését. Az információs összeköttetést szolgáló Digitális Selyemút fejlesztésének erősítéséről 2017-ben jött létre együttműködési megállapodás a magyar és kínai felek között. Az új akcióterv ennek átfogó kereteit tölti meg szakmai tartalommal.

Az aláírók vállalják, hogy megvitatják és beazonosítják az elsőbbséget élvező projekteket, saját vállalataikat a kétoldalú kooperációs igények kielégítésére ösztönzik, előmozdítják a csereprogramokat, kiállításokat és egyéb digitális gazdasági eseményeket. A felek egyetértettek abban, hogy kiemelt szakterületként a Dolgok Internete (Internet of Things) témakör alkalmas leginkább a közös munka folytatására, elmélyítésére – közölte az ITM.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.