Törött esernyőket hasznosítanak újra

Kottayam egy fűszerkereskedő kisváros India Kerala tartományában. Minden nyár óriási mennyiségű csapadékot hoz, évente 2,7 méteres átlagszinttel.

Júniustól szeptemberig tart a monszun, szinte folyamatos felhőszakadással és viharos szelekkel. David Kraemer mérnök és egyetemi tanár hat hónapot töltött a városban, és többek között az tűnt fel neki, hogy az USA-val ellentétben Indiában nem dobják el a vihar által megtépázott esernyőket. David fél éven keresztül tanulmányozta a hullámenergia hasznosítását az indiai technológiai intézetben. Kottayam utcáin sétálva feltűntek neki az esernyőszerelők. Az Egyesült Államokban gyakran találkozhatunk a szemétbe vagy csak az utcára dobott esernyőkkel, Indiában azonban inkább megjavítják őket. A kerékpárokkal is ez a helyzet, David a campuson öt-hat kis egyszemélyes bicikliszervízt talált. A bringák felépítésében is sok apró különbségre lett figyelmes. Fékezéshez a nyugaton használatos huzalos megoldással szemben fémrudakat használnak, ami sokkal tartósabb. A támasztó pedig nem a vázon, hanem a hátsó keréken található, így könnyebben szerelhető.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.