TÖOSZ: a települések szabják meg a szemétszállítás díját

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint az lenne a célravezető, ha a helyi sajátosságokhoz igazodva a polgármesteri hivatalok dönthetnének – írta a Népszava.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szerint az lenne a célravezető, ha nem a kormány, hanem a helyi sajátosságokhoz igazodva a polgármesteri hivatalok dönthetnének a szemétszállítás díjáról – írta a Népszava. A lap hétfői számában a TÖOSZ elnöke elmondta, Seszták Miklós, a fejlesztési tárca vezetője megerősítette: ősszel benyújtják az Országgyűlésnek a nonprofit közműszolgáltatók szabályozásáról szóló törvényt, a kormány létrehoz egy központi „nemzeti” közműcéget.

Ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy szerinte egyetlen óriási állami közműszolgáltató vállalat nem képes ellátni országszerte az ivóvíz-szolgáltatási, a szennyvíz-elvezetési, illetve a hulladékkezelési és a kéményseprési feladatokat. Ilyen központi társaság csak úgy működhet, ha szerződik az önkormányzati és a magántulajdonú szolgáltató cégekkel, mint alvállalkozókkal.

Az elnök szerint rendkívül gazdaságtalan lenne, ha egy központi állami cég végezné a szemétszállítást saját gépparkkal, illetve egyéb eszközökkel, és az sem lenne jó döntés, ha teljes mértékben államosítanák valamennyi hulladékkezelő céget, ez ugyanis óriási nagyságú vagyon szükségtelen „megmozgatását” jelentené.

Valamilyen megoldást azonban találnia kell a kormányzatnak a rezsicsökkentés miatt a csőd szélére került, jobbára önkormányzati kézben lévő cégek életben tartására, mert a helyhatóságok már csak egészen rövid ideig képesek finanszírozni a hulladékkezelő vállalkozások veszteségeit – tette hozzá. Jó lenne, ha a közmű-szabályozási hivatal a vállalkozások költségeit figyelembe vevő árakat határozna meg – mondta.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.