Tömegesen mészárolják a gólyákat Libanon felett

Tavasszal a költöző madarak Európa és Kelet-Ázsia felé veszik az irányt, hogy ott fészket rakjanak és szaporodjanak.

A közel-keleti keleti útszakasz, azaz az Európa felé érkező madarak útvonala, mert erre kerülik el a Földközi-tengert, hogy inkább a szárazföld felett repüljenek a madarak. A több mint fél millió fehér gólya útvonala Libanonon keresztül vezet, ahol mára egyfajta nemzeti sport lett a költöző madarak levadászása. Szegények és gazdagok egyaránt örömüket lelik abban, hogy gyakorlatilag mindenre lőnek, ami mozog a levegőben. Egyébként nemcsak Libanon, de más környékbeli országok lakosai is előszeretettel vadásznak a költöző madarakra, de mégis itt a legkétségbeejtőbb a helyzet, ugyanis a tömeges mészárlás már közvetlen hatással van a költöző madarak populációjára.

A becslések szerint 2,6 millió madár esik áldozatul évente az értelmetlen vadászatnak, köztük rengeteg védett, veszélyeztetett egyed is. Ez azt jelenti, hogy négyzetkilométerenként 248 madarat lőnek ki, de ezek csak becslések, a pontos számok ennél magasabbak is lehetnek, ahogyan a költöző madarak kilövése egyre elfogadottabb a társadalomban. A repülési útvonal alatt nagyjából húszméterenként állnak fegyveresek, de az sem ritka, hogy az erkélyről lövöldözik a madarakat, majd a képeket büszkén osztják meg a közösségi oldalakon. Az állatvédő szervezetek mellett már európai országok környezetvédelmi hivatalai is felemelték szavukat a madarak mészárlása ellen, eddig azonban nem történt érdemi változás az ügyben, írta az index.hu. 

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.