Tojástartó vagy napkollektor? Költségcsökkentés, ötletekkel

A családi költségvetés meghatározó eleme a téli fűtési költség előteremtése. A megyeszékhely panelházaiban erre nemigen léteznek alternatív megoldások, marad a távfűtés. Máshol azonban számos lehetőség közül választhatnak a fűtési módokból.

A szolnoki távfűtésről gondoskodó Alfa Novánál még nem kezdték meg a fűtést, ám folyamatosan figyelik az időjárási előrejelzéseket, s ha tartósan 12 fok alá süllyed az átalghőmérséklet, akár október 15. előtt elindítják a szolgáltatást.
– Egyelőre még csak a bölcsődékben kezdtük el a fűtést, ezt követik majd az óvodák, iskolák – mondja Horváth István területi igazgató.  – A társasházakban ezekben a napokban végezzük a fűtési próbákat, légtelenítéseket, így a fűtési idény kezdetére minden készen áll majd. A tömbök képviselői egyelőre legfeljebb még csak érdeklődtek az előzetes fűtési lehetőségekről, valószínűleg a költségtakarékosság miatt nem kérnek pótfűtést a házak. A költségtakarékosság azoknál a családoknál is gyakran emlegetett szó, ahol másmilyen fűtési formát alkalmaznak. A magyar ember találékony, főleg, ha erre a szükség rákényszeríti.  – Cserépkályhánk van, de sajnos egyre drágább a fa, amit tüzelésre használok – mondta a szolnoki Csató Béláné, Katika néni.  – Nemrég tíz mázsa hasított akácfát vettem harminckétezer forintért, remélem, kihúzom vele februárig. Persze spórolok, ahogyan tudok, nem dobok ki semmit, ami éghető. Már nyáron el szoktam kezdeni a csomagolópapírok, a kartondobozok és – bár az unokáim megmosolyognak – a tojásos dobozok gyűjtését is. Ezekkel gyújtok be, aztán rakok a tűzre egy kis fát is.

Hasonlóképpen gondolkodik a rákóczifalvi Marika néni, aki nem rest nyáron és ősszel összegyűjteni kosárjájába a tobozokat. – Sokan nem tudják, milyen jól ég a kiszáradt toboz! – árulja el.  – Szerencsére sok fenyőfa van a környékünkön. Az összegyűjtött tobozok három-négy hétnyi tüzelőmet kiteszik.  Kati néni a tojástartókra, Marika néni a tobozokra, mások a szalmára esküsznek. Például a tiszasasi Szántó Jenő, aki a család több hektárnyi földjéről gyűjti össze a kalászosok szárát.  – Szalmabáláinkhoz terveztem egy speciális kazánt, igazodva az adott bálaméretekhez – árulja el a fiatalember. – Készítettem egy kiskocsit is, hogy a húsz kilós szalmakötegeket el tudjam szállítani a kazánhoz. 540 bálát halmoztam fel, számításaim szerint napi hármat eltüzelve egész tél végéig kitart a „gyűjteményem”. Ha minden a tervek szerint alakul, évi ötvenezer forintból megúszom a fűtési szezont – teszi hozzá.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.