Több mint 4500 tonna szemetet távolítottak el tavaly a világ tengerpartjairól és vízi útjairól egy globális kezdeményezés keretében - jelentette be az Ocean Conservancy nevű természetvédelmi szervezet.

Több mint 4500 tonna szemetet távolítottak el a világ tengerpartjairól és vízi útjairól

Több mint 4500 tonna szemetet távolítottak el tavaly a világ tengerpartjairól és vízi útjairól egy globális kezdeményezés keretében – jelentette be az Ocean Conservancy nevű természetvédelmi szervezet.

Az amerikai zöldszervezet által életre hívott és a világ tengerpartjainak, illetve vízi útjainak megtisztítását célzó International Coastal Cleanup elnevezésű tengeri nagytakarítást tavaly szeptember 15-én tartották. A projekt elsőszámú résztvevője az Egyesült Államok volt, de a világ minden tájáról csatlakoztak országok. Az önkéntesek több mint 28 ezer kilométernyi vízi útról és tengerpartról szedték össze a 4500 tonnányi hulladékot. A begyűjtött szemétrengetegben több mint kétmillió cigarettacsikk és az egymilliót is meghaladó műanyag zacskó volt. “Legyen szó akár a legkisebb műanyag kupaktól kezdve a legmeglepőbb leletekig, mint például a begyűjtött 117 matracig, minden darab hulladék hatással van óceánjaink egészségére” – húzta alá közleményében Nicholas Mallos, a szervezet tengeri hulladékra specializálódott szakembere. A tengertakarító kezdeményezés immár 27. évében jár. Tavaly világszerte több mint 550 ezer önkéntes vett részt az akcióban. A 2012-es nagytakarítás során összegyűjtött hulladék a darabszám tekintetében a második, az össztömeget nézve a harmadik legnagyobb volt 1986 óta.

A szervezet szerint nem a matracok voltak az egyedüli meghökkentő tárgyak. Az önkéntesek gyertyákat, lottószelvényeket, baseball-, tenisz- és egyéb sportokban használt labdákat, valamint fogkefék egész garmadáját távolították el a megtisztításra kijelölt területekről – olvasható a LiveScience című amerikai tudományos portálon. A Sandy hurrikán és a 2011-es japán szökőár jelentősen növelte a tengeri hulladék mennyiségét az Egyesült Államok keleti és nyugati partvonalán egyaránt. A tengerekben előforduló leggyakoribb hulladékokat azonban a mindennapokban használt, eldobható tárgyak alkotják: cigarettacsikkek, élelmiszer-csomagolópapírok, műanyag palackok és zacskók, amelyek mindegyikéből több mint egymillió darabot gyűjtöttek össze az önkéntesek. A célzott területekről továbbá kupakokat, fedeleket, villákat, kanalakat, szívószálakat és papírzacskókat takarítottak el. A kezdeményezés elmúlt 27 évében az önkéntesek 57 millió cigarettacsikket és több mint egymillió pelenkát távolítottak el a világ tengerpartjairól és majdnem tízmillió műanyag zacskótól szabadították meg az óceánokat. A szervezet az eldobható termékek használatának visszaszorítását sürgeti. A következő nagytakarítást szeptember 21-ére hirdették meg.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.