Több milliós zöld beruházás Martfűn

Öt intézményében villamos energiát termelő napelemes rendszert alakított ki Martfű önkormányzata a fenntartási költségek és a környezet védelme érdekében; a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében támogatott beruházás 69 millió forintból valósult meg – közölte Baloghné Juhász Erzsébet, a polgármesteri hivatal műszaki előadója hétfőn az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a nagyszabású projekt eredményeként napelemes rendszer működik a polgármesteri hivatalban, a városi művelődési központ és könyvtárban, két óvodában valamint a Damjanich János Általános Iskolában. Az öt épület együttesen a fejlesztés előtt egy év alatt kereken 250 ezer kWh energiát használt el, 2009-ben az energiaköltség 14 millió forint tett ki. A napelemes rendszer munkába állításával külső energia fogyasztás évi 58 ezer kilowattórával csökken, azaz ennyivel kevesebb áramért kell fizetni a szolgáltatónak. A takarékosabb működtetés mellett a korábbinál évente 55 ezer tonnával kevesebb, az üvegházhatást rontó szén-dioxid kerül a levegőbe.

 

 A fővárosi székhelyű Mészáros Udvar-Ház Kft. kivitelezésében elkészült napelemes rendszer élettartamát 30 évre tervezték. A fejlesztést a szakma is elismerte, miután Kiss Edit polgármester a közelmúltban vette át Budapesten az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ 2011 évi különdíját, az egyik „legnaposabb” önkormányzatnak ítélt „Napkorona-bajnok” díjat, valamint a MANAP Iparági Egyesület „Napelem városa” díját. A Napkorona-bajnokság egy tíz éve sikeresen zajló európai kezdeményezés hazai változata: Magyarország legnagyobb, napenergiát népszerűsítő programja, amely segítséget nyújt az önkormányzatoknak, hogy napenergiai fejlesztésekbe foghassanak. A győztes települések azok, ahol a lakosságszámhoz viszonyítva a legmagasabb a napenergia-felhasználás. A díjhoz „Napkorona-bajnok Település” tábla jár, amit a város bevezető útjai mellett helyeznek el. A magyar települések az európai versenyben is részt vesznek.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.