Több ezren tüntettek Sydneyben a klímaváltozás és a bozóttüzek miatt

Több ezren tüntettek a környező bozóttüzek miatt sűrű füstbe burkolózott Sydneyben, Ausztrália Új-Dél-Wales államának központjában szerdán, klímavészhelyzet kihirdetését és a tűzoltóságnak nyújtandó támogatások növelését sürgetve.

A mintegy hétezer tüntető közül sokan légzésvédő maszkban jelentek meg, s egyebek közt egy “A klímaváltozás közegészségügyi vészhelyzetet jelent” feliratú transzparenst tartottak a magasba. A megmozduláson felszólalt a helyi tűzoltók szakszervezetének szóvivője is, aki szemére hányta az ausztrál kormánynak, hogy 2011 óta nőtt a tűzoltóság támogatása, s hangsúlyozta, hogy a tűzoltó egységek forrásai vészesen fogynak. A tüntetést a szervezők szerint azzal a céllal hirdették meg, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra a sürgető klímavédelmi intézkedések meghozatal érdekében, miután az ausztrál metropoliszt a bozóttüzek miatt hetek óta mérgező füst borítja, s a levegő szennyezettsége túllépte már az egészségre veszélyes szint tízszeresét is. “Klímavészhelyzet van. Sydney fuldoklik. Új-Dél-Wales lángokban áll” – írta Twitteren Mehreen Faruqi, a sydney-i központú új-dél-walesi parlament egyik képviselője, a Zöldpárt tagja. Az államban körülbelül 1600 tűzoltó 96 bozóttűz megfékezésén dolgozik, az egyik legsúlyosabb közülük az ötmillió lakosú Sydneytől északnyugatra mintegy 60 kilométer hosszan pusztító Gospers-hegyi megatűz. Szakértők szerint ennek a lángjait vélhetően csak a januári esőzések megérkezésével sikerülhet teljesen eloltani. Új-Dél-Wales környezetvédelmi minisztériuma csütörtökön azt közölte, hogy a bozóttüzek és füstjük Ausztrália egyik legnagyobb légszennyezését okozták.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.