Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Tízezrek tüntettek Ausztráliában a környezet védelmében

Tízezrek tüntettek Ausztráliában a környezet védelmében

Tízezrek vettek részt tüntetéseken szombaton számos ausztráliai városban azzal a követeléssel, hogy az állam tegyen határozott lépéseket a klímaváltozás ellen.

Ausztrália balközép kormánya arra készül, hogy valamikor a hónap vége körül megszabja az üvegházhatást okozó gázok nemzeti kibocsátási határértékeit. “A fosszilis energiahordozókat felhasználó iparágak képviselői nyomást gyakorolnak a kormányra, hogy ne legyen szigorú a határértékek megszabásában” – mondta újságíróknak a tüntetések egyik szervezője, Cate Faehrmann. Az új-dél-walesi Természetvédelmi Tanács igazgatója azt panaszolta, hogy “nem fordítanak elegendő pénzt Ausztráliában” a megújuló energiaforrások kutatására és fejlesztésére.

A kormány jelenleg konzultál az ipar – köztük nagy nemzetközi bányavállalatok és energiatermelő üzemek – képviselőivel és a környezetvédő szervezetekkel a bevezetendő határértékekről. Júliusban – előzetes jelleggel – megjelölt már bizonyos, általa reálisnak és kívánatosnak tartott értékeket. Egyes üzleti csoportok
azt mondják ezekről, hogy vagy bezárásra kényszerítenék az acél-, a cement- és a papíripari vállalatokat, vagy arra, hogy áthelyezzék termelésük nagy részét ázsiai országokba, ahol elnézőbbek a hatóságok a környezetszennyező anyagok kibocsátását illetően.

Ausztrália a 16. helyen áll a világ legnagyobb széndioxid-kibocsátóinak listáján. A világ összes széndioxid-kibocsátásának 1,5 százaléka Ausztráliából ered. Az egy főre eső kibocsátás tekintetében azonban a negyedik, e mutató tekintetében sokkal rosszabbul áll, mint Kína; ötször akkora az egy főre jutó kibocsátása, mint a kelet-ázsiai országé.

Ajánlott tartalom

Mennyi műanyagot esznek meg az állatok?

A Cardiffi Egyetem szakértői első alkalommal dolgoztak ki egy olyan módszert, amellyel megbecsülhető, hogy a különböző állatfajok mekkora műanyagokat nyelhetnek le.