Tippek téli kerékpározáshoz

Ha télen biciklitúrázunk, akkor nem kell aggódnunk a sár miatt. A városi kerékpárosok azonban általában munkába tekernek, vagy legalábbis olyan helyre, ahová szárazon illik megjelenni.

Ezért érdemes beruházni vízhatlan öltözetre. Ma már az esőkabáton kívűl kiváló, nadrágon felül viselhető lábvédők is kaphatók a hideg hónapokra. Érdemes meghúzni a fékeket is, hogy jobban fogjanak a csúszós utakon. Rendszeresen tisztítsuk a fékpofát és környékét, egy bennragadt levéltől könnyen megállíthatatlanná válhat a biciklink. Ha új kerékpárt vásárolunk, amit télen is szeretnénk használni, érdemes tárcsafékeset választani, ezek egy kicsit drágábbak a hagyományos v-fékeknél, viszont lényegesen hatékonyabbak is náluk. Ha pedig gyakran hajtunk havas, jeges terepen, akkor megéri egy hóláncot is beszerezni a kerekekre.  A téli hónapokban sokkal valószínűbb, hogy sötétben vagy ködben kell tekernünk, így a megfelelő fényvisszaverő kiegészítőknek még nagyobb jelentősége van. A kötelező lámpák és prizmák mellett érdemes láthatósági mellényben tekerni.
-

A megfelelő ruházat kiválasztásánál inkább a vízhatlanság és a szél elleni védelem a fontos, nem a hőszigetelés, tekerés közben valószínűleg úgyis megizzadunk. A kezünk viszont könnyen odafagyhat, ha nem veszünk fel jó vastag kesztűt. Ezek a problémák megszűnnek, ha nálunk is bevezetik azt, amit Hollandiában terveznek. Utrecht városában ugyanis geotermikus energiával fűtött biciklisávot akarnak építeni, így a hollandok egész évben kényelmesen tekerhetnek majd a jégmentes utakon.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Nincs hozzászólás

  1. ki találta ki azt az állatságot, hogy a bicikliutat füteni kell?? ezen a ponton veszti el a zöld jellegét a bicikli és lesz belőle egy drága, környezetszennyező hobbi.