Tiltott anyag lehet az iPhone-okban és a Samsung mobilokban

Illegálisan bányászott ónt is használhatnak az iPhone-ok és a Samsung mobiljainak összeállításakor. Az Apple és a Samsung is vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Az indonéz szigetvilágban található Bangka-szigeten vizsgálódik az Apple, miután a Friends of Earth nevű szervezet szerint illegálisan bányászott ón is van a cég beszállítói által küldött anyagokban. A Verge szerint az Apple 249 beszállítója használ ónt, az ügy feltárása érdekében azonban nem a cégekhez, hanem a szigetre érkeztek az Apple képviselői, írja a hvg.hu.

A Samsung már elismerte, hogy készülékeikben megtalálható a Bangka-szigeteken, illegalitásban bányászott anyag.
Bangka és a mellette található Belitung sziget adja Indonézia ónkitermelésének 90 százalékát. A helyi ónbányászatot az erdők kiirtása mellett a sok illegális lelőhely miatt emberi életekbe is kerül: a rosszul kiépített bányákban csak idén tavasszal hat ember halt meg.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.