Thaiföld bezárja búvárparadicsomait a korallszigetek pusztulása miatt

Meghatározatlan időre bezárták a hatóságok Thaiföld számos népszerű búvárparadicsomát, hogy biztosítsák a kifehéredett korallzátonyok újjáéledését.

A korallok kifehéredésének oka a globális klímaváltozás: az erőteljesebb napsugárzás, a tengervíz felmelegedése elpusztítja a korallokat éltető – és színező – algákat, s tízhetes fakulás után a korall elpusztul. Hét tengeri nemzeti parkban 18 merülőhelyet zártak be a délkelet-ázsiai ország nyugati partvonala mentén az illetékes hatóságok intézkedése nyomán. “Mindaddig tilos lesz a búvárkodás, amíg a korallok teljes mértékben nem élednek újjá” – közölte Szongtam Szukszavang a nemzeti parkokért felelős minisztérium illetékese. Azt is hozzátette, hogy a hatóságok korlátozni fogják a búvárok számát más búvárparadicsomokban is.

Azokban a búvárparadicsomokat zárták be, ahol a korallzátonyok 80 százaléka az elmúlt évben elpusztult. Mint az illetékes elmondta, az érintett térségekben a tengervíz hőmérséklete 2 Celsius-fokkal haladta meg az átlagosat.
Az ausztrál korallkutató intézet egy múlt év októberi tanulmányában kimutatta, hogy a délkelet-ázsiai ás indiai-óceáni korallokat az elmúlt 10 év legpusztítóbb kifehéredése sújtja azóta, hogy 210 májusa óta a tengervíz hőmérséklete megemelkedett.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.