Tetőkert és játszóteraszok egy újpalotai óvodában

Átadták szerdán az újpalotai Árendás Óvoda tetőkertjét és megújult udvarát, a zöldtetőn csaknem 2500 négyzetméteren hoztak létre játszóteraszokat.

A budapesti XV. kerületi önkormányzat tájékoztatása szerint kicserélték a tetőszigetelést, amelynél fontos szempont volt, hogy beton- és vasbetonmunkák nélkül valósítsák meg. A két épületrészből álló intézmény kétszintes részének a tetején zöldtetőt alakítottak ki, az egyszintes részen pedig tetőkertet létesítettek. Utóbbin faburkolatú járófelületek, valamint játszóhelyek, homokozók kaptak helyet. A járható teraszokat a kiesést megakadályozó horganyozott acélkorláttal látták el, amely egyben az épület villámvédelmét is ellátja. A tetőn különböző fűszer-, gyógy- és haszonnövények termesztésére szolgáló veteményeskertet is kialakítottak és öntözőrendszert telepítettek, amely segíti a szálló por megkötését és párás levegőt biztosít. Rendezték az óvoda kertjét is, biztonságos gumiburkolatot helyeztek el a játszótéren, frissítették a fákat és cserjéket, napkollektoros-akkumulátoros lámpákat helyeztek el, és két kerti “tocsogót” is kialakítottak, ahol vízsugarakkal és párával hűtik majd a gyerekeket nyáron. A beruházást több mint 80 millió forinttal támogatta az állam és az Európai Unió.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).