Természetvédők: Afrikában éhezést okoz az európai zöld üzemanyag

Az afrikai közösségek körében egyre nagyobb az éhínség és az élelmiszerhiány, csak azért, hogy Európa meg tudja tankolni az autóit a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTSz) szerint.

Az európai bioüzemanyag-igények kielégítése érdekében aggasztó mértékben növelik Afrikában az energiaültetvények területét, s így csökken az élelmiszertermelés – állapítja meg az MTSz közleménye a Föld Barátai nemzetközi szervezet 11 afrikai országot vizsgáló új kutatására hivatkozva.
A kutatás szerint a külföldi vállalatok által, főleg az európai piacra szánt agroüzemanyag-termelés céljából megszerzett földek területe már eléri az 5 millió hektárt, ennyi körülbelül Dánia teljes területe.
Az “Afrika: aki kapja, marja” című tanulmány készítői úgy vélik: még több termőföld felvásárlásra lesz szükség az agroüzemanyag előállítására, ha az Európai Unió teljesíteni kívánja azt a célkitűzését, miszerint 2020-ra a közlekedési üzemanyagok 10 százalékát megújuló energiaforrásokból szeretné előállítani.
A Föld Barátai Európa fentiek kapcsán felszólítja az Európai Uniót, hogy kezdje el számba venni és mérsékelni az EU által világszerte közvetetten felhasznált termőföld-, víz- és nyersanyag, illetve üvegházhatású gázkibocsátás mennyiségét.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.