Csökken a természetbarát gazdálkodók támogatása, a 2016-2020-as agrár-környezetgazdálkodási program által támogatásban részesülő Magas Természeti Értékű Területek (MTÉT) csak a felét teszik ki az eddigi támogatott területnek - közölte saját becslései és gazdálkodói visszajelzések alapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Természetvédő szervezet: csökken a természetbarát gazdálkodók támogatása

Csökken a természetbarát gazdálkodók támogatása, a 2016-2020-as agrár-környezetgazdálkodási program által támogatásban részesülő Magas Természeti Értékű Területek (MTÉT) csak a felét teszik ki az eddigi támogatott területnek – közölte saját becslései és gazdálkodói visszajelzések alapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott tájékoztatás szerint az MTÉT-rendszer szükségesnél csekélyebb mértékű támogatásával Magyarország elveszíti a leghatékonyabb eszközt, amely a védett természeti területeken kívül képes hatni a mezőgazdasági természeti sokféleség csökkenésére.

Mint írták, a növényvédőszer-használatot korlátozó, megfelelő vetésszerkezetet előíró, madárbarát kaszálási módokat támogató MTÉT támogatási rendszer eredménye a mára stabilnak mondható túzokállomány, és az érintett területeken a madárállományok csökkenésének megállítása is.

A természetvédők szerint az új programban szakmailag hibás a forráselosztás, a támogatási döntések nincsenek összhangban az agrár-környezetgazdálkodás célját és koncepcióját érintően elhangzott előzetes kormányzati ígéretekkel sem.

Felidézték: a kedvezőtlen döntés eredményeképpen az MTÉT korábban rendkívül eredményes programja törhet meg, megkérdőjelezve az elmúlt 15 év természetvédők és gazdálkodók közötti együttműködésének eredményeit. A program 2014-ig több mint 200 ezer hektár területen támogatta a madárbarát természetkímélő gazdálkodást.

A közös eredmények megőrzése és a természetkímélő gazdálkodás legalább korábbi szinten történő támogatása érdekében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország levelet küldött a program végrehajtásáért felelős Miniszterelnökségnek.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.