Természetvédelmi terület lett a gigászi szeméttelepből

Természetvédelmi terület lett Európa egyik legnagyobb szemétlerakójából, méghozzá olyan, amelyen ritka növény- és állatfajok élnek.

A telep Angliában, Essexben van a Temze mellett. Fél évszázadon át szállították ide hajón a háztartási hulladékot, évente 1 millió tonnányit. A gigászi földteknőben a szemétréteg vastagsága 30 méter körül van. Két éve álltak le a “szemeteléssel” és kezdték rehabilitálni a 350 hektáros területet. Két és fél millió fontos – csaknem 900 millió forintos – költséggel több ezer tonna termőtalajjal fedték be a “szemétsírt”, amelynek teteje mára valósággal virul. Ritka vadvirágok pompáznak rajta – még orchideák is -, ugyancsak ritka rovarok, pókok lakják, mezei egerek, pockok, nyulak, gőték szaladgálnak a növényzetben, de akad vipera is. A parkot a hét végén nyitotta meg Sir David Attenborough nemzetközi tekintélyű brit természettudós.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.