Természetvédelemre 135 millió euró jut 2013-ig

Az új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív programjából 135 millió euró használható fel 2007 és 2013 között természetvédelmi célokra – közölte Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára kedden Felsőtárkányban.

A Magyarországon működő tíz nemzeti park közül a Bükki Nemzeti Park (BNP), a Hortobágyi Nemzeti Park mellett élenjár a források felhasználásában; ennek nyomán a BNP a következő három évben 1,6 milliárd forintot költhet el környezetvédelmi fejlesztésekre – mondta a helyettes államtitkár.
Ekkora fejlesztésre még soha nem volt lehetősége az Észak-Magyarországon 900 ezer hektáron természetvédelmi tevékenységet kifejtő Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának – tette hozzá.
A sajtótájékoztatót abból az alkalomból tartották a Bükki Nemzeti Park felsőtárkányi látogatóközpontjában, hogy a hazai nemzeti parkok képviselőinek részvételével a BNP vezetői konferencián számoltak be a tervezett fejlesztésekről, illetve azok előkészítéséről.
Erről Dudás György a BNP igazgató helyettese elmondta: az elmúlt években, mintegy 85 millió forintot költöttek annak az 1,6 milliárd forintos programnak a kivitelezésére, amelynek megvalósítására most lehetőségük nyílik az Európai Unió támogatásával.

Ez azt jelenti, hogy lényegében megduplázódik a következő években az esztendőnként mintegy 500 millió forintra tehető költségvetésük. A hét pályázat keretében lehetőség nyílik Hollókő körzetében a Mátrában, illetve a Bükkben rétek, gyepes területek, valamint fás legelők helyreállítására. Erre több mint 176 millió forintot használhatnak fel.
A bükki barlangok természeti állapotának megőrzésére és helyreállítására 138 millió forint jut 2013-ig. Ennek keretében 9 barlangban végeznek munkálatokat.  A védett madarak, köztük a túzok, a parlagi sas, vagy a kerecsensólyom tömeges pusztulását okozó elektromos légvezetékeket, mintegy 20 kilométer hosszúságban ágyazzák a földbe. Ugyanakkor 530 elektromos vezetéket tartó oszlopot szigetelnek le szintén a madarak védelmében. Mindehhez 455 millió forintot használnak fel.

A kétéltűek szaporodó, illetve telelőhelye közötti, úgynevezett békaátjárók létesítésére 92 millió forintot, Pély és Ludas térségében pedig vizes élőhelyek rehabilitációjára 178 millió forintot nyertek.
A dél-borsodi tájegység komplex élőhely rehabilitációs programjához 535 millió forintos támogatást kapnak. Ennek keretében visszaállítják a területet behálózó folyómeder maradványokat és a fás vegetációt a tájegységben élő úgynevezett zászlósfajok megmentése érdekében.
Emellett 117 millió forint áll rendelkezésükre a recski Antal-táró földtani értékeinek megóvására és balesetmentesítésre, illetve a salgótarjáni Eresztvényi Nagy-bánya természeti állapotának helyreállítására. Utóbbi során fészkelési lehetőséget teremtenek az uhu bagolynak is – ismertette a terveket Dudás György.
A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a bükki 43 ezer hektáros fokozottan védett terület mellett 9 tájvédelmi körzetet és 14 természetvédelmi területet kezel.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.