Természeti katasztrófa háromévente?

Amikor 2011 augusztusában elkezdett tombolni az Atlanti-óceán felett az Irén hurrikán, az emberek „száz évben egyszer” megtörténő katasztrófáról beszéltek. Egy új felmérés szerint viszont ebből az évszázados időintervallumból könnyen lehet röpke három év, számol be a treehugger.com.

A Massachusetts-i Műszaki Egyetem (MIT) és a Princeton-i Egyetem tudósai szimulációkkal vizsgálták, hogy milyen erősségű viharok okozhatnak árvizet különböző mértékű éghajlatváltozások mellett. Az eredmény igencsak aggasztó: felméréseik szerint, az Irénhez hasonló, ritka fenevadnak tartott hurrikánok 3 és 20 év közötti rendszerességgel is bekövetkezhetnek. A szakértők szerint ez az éghajlatváltozásnak az időjárásra gyakorolt erőteljes hatásával magyarázható. „Hogy szimulálhassák a jövőbeli viharjelenségeket a régióban, a kutatók négy éghajlat-modellt társítottak egy konkrét hurrikán-modellhez. A modellek kombinációja 45 ezer vihart idézett elő, a manhattani Battery Park 200 kilométeres körzetében”, írja a MIT News Office.

„Minden éghajlatnak két esetét vették számításba: a „jelenlegi éghajlat” esetét, mely az 1981 és 2000 közötti időtartamot képviselte; valamint a „jövőbeli éghajlat” állapotát, mely a 2081-től 2100-ig tartó idősávra tett becslés az Éghajlat-változási Kormányközi Testület jövőbeli széndioxid-kibocsátására vonatkozó felmérései alapján. Habár mutatkozott némi változékonyság a modellek között, a kutatócsoport általánosságban azt a megfigyelést tette, hogy az erős viharok intenzitása az éghajlatváltozással növekszik.” Ahogy azt az elmúlt időszakban bekövetkezett szélörvények és árvizek is bebizonyították, az ilyen erősségű viharok mindenképpen beletartoznak a halálesetek és épületi károk okozóinak sorába. De sajnos ez még nem minden. A Yale egyetem rámutat arra is, hogy az éghajlatváltozás csak egy tényező a sok közül, mely befolyásolja a viharok pusztításának mértékét. Ennek okára nagyon egyszerű magyarázatot nyújt: a partvidék településeinek fejlődésével a népesség is növekszik, a nagyobb népsűrűség pedig nagyobb károkat is jelent.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.