Termálvíz-hasznosítás Magyarországon

Magyarország rendkívül gazdag természetes gyógy tényezőkben, ilyen a gyógyvíz, az ásványvíz, a gyógybarlang, gyógyiszap, a gyógygáz, és a gyógyhely is.

A tényezők bizonyítottan kedvező élettani hatással rendelkeznek és gyógyászati célra felhasználhatók. Az országban található gyógyvizek száma alapján az Észak – Alföldi régiónak vannak a legjobb adottságai, míg a minősített ásványvizek számának alakulása szerint a Dél – Alföldi és a Közép – Magyarországi terület emelkedik ki. 2015. Június 30-től kötelező a termálvíz visszajuttatása a talajba. A rendelet az energiahasznosítás céljából termelt vizet érinti. A termálvíz megújuló energiaforrásként a környezetbarát energiatermelés jövőjének záloga lehet. Magyarország geotermikus nagyhatalom, a magyar termálvízkincs az ország vízrajzának különleges adottsága. A szentesi kórház fűtésre 95%-ban termál energiát hasznosít, mivel a termálvizes fűtés költsége negyede a földgázos fűtésének. A termálvizet továbbá a mezőgazdasági szektorban is hasznosítják valamint a fólia- és üvegházakban öntözésre is alkalmazzák. Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő c. műsorának Nagygál János Magyar Geotermális Egyesület alelnöke elmondta a szervezet célja a hazai geotermikus energia többcélú hasznosításával foglalkozó egyesületi tagok szakmai képviselete, a geotermikus energia kitermelésével és hasznosításával kapcsolatos tudományos kutatás, fejlesztés és alkalmazás segítése, előremozdítása.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.