Telefontöltés egy sós lapkával? Igen, már ez is lehetséges

Csak egy vízzel és sóval teli lapkát kell beszerezni, ha megvan ez a mini hirdogén üzemanyagcella, és már nem is kell konnektor a mobil töltéséhez.

Egy igen érdekes, svéd gyártású telefontöltő debütált az idei CES-en: a Jaq ugyanis egy nagyon kicsi hidrogén üzemanyagcella, amelybe egy sóval és vízzel teli lapkát kell helyezni, hogy áramot termeljen. Ha a speciális lapka belekerül, majd USB-n csatlakoztatjuk a mobilt, akkor kapunk egy 1800 mAh-es akksit – ezzel egy iPhone-t majdnem teljesen, egy hasonló kategóriás androidos telefont pedig háromnegyedéig fel lehet tölteni.

Főként vészhelyzetre, de még inkább túrázóknak és áramforrással kevésbé ellátott területen élőknek találták ki. A különleges lapka ugyanis csak egyszer tölt, így egy hosszabb túrára néhány darabot be kell belőle készíteni. Először csak Svédországban lehet majd megrendelni, de még idén az Egyesült Államokba, Kínába és Dubaiba is eljut a tervek szerint. Az eszköz árát még nem ismerni, de az biztos, hogy havonta körülbelül 5 dollárért lehet utánpótlást kérni a hozzá szükséges lapkából, amelyet a természetvédelem jegyében szeretnének teljesen újrahasznosíthatóvá fejleszteni.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

Ez a világ legzöldebb fesztiválja?

2023-ban június 1. és június 3. között tartották meg a NorthSide Festivalt, amely a világ egyik legfenntarthatóbb kulturális rendezvénye.