Tavaly 42% volt a megújuló energia arány Spanyolországban

A spanyol elektromos hálózatot üzemeltető Red Electica Espanola csütörtökön közzétett adatai szerint a kontinentális Spanyolország elektromos áram szükségletének 42,2%-át fedezték a megújuló energiaforrások, elsősorban a szélenergia.

A szélerőműveknek a 2012-es 18,1% helyett tavaly már a spanyolországi elektromos energia 21,2%-át köszönhették.

Eközben a vízerőművek a szükséglet 14,6%-át látták el, a napenergia a kereslet 4,8%-át, a megújuló hőenergia 2%-át, a biomasszához hasonló egyéb megújuló energiaforrások pedig az elektromos energia szükséglet 2%-át biztosították.

A megújuló energia előretörése miatt egy százalékponttal mérséklődött az atomerőművekben előállított villamos energia aránya, a fosszilis energiahordozók – így a szén – által előállított áram aránya pedig jelentősen csökkent. A fosszilis üzemanyagokból előállított elektromos energia aránya a 2012-es 19,3%-ról tavaly 14,6%-ra esett.

Mindez jelentős csökkenéshez vezetett a széndioxid-kibocsátás terén, egy év alatt 60 millió tonnával, azaz 24,8%-kal csökkent a széndioxid-kibocsátás.

forrás: hungarian.cri.cn

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.