Társasházban lakik? Megoldás érkezett a magas rezsire

Ma már szerencsére nem csak a családi házak esetében figyelhető meg pozitív tendencia a napelemes rendszerek telepítési szándékára vonatkozóan, hanem társasházak esetében is.

Ennek a kedvező fejlesztési szándéknak is köszönhetően ma már a napelemes pályázati lehetőségek társasházak számára is elérhetők, írta az mnnsz.hu. Társasházak részére jelenleg egyféle pályázat fut, ami az MFB 0%-os kamatozású, visszatérítendő támogatás formájában érhető el, amit a lakossági igénylők is igényelhetnek. Ennek hivatalos elnevezése: Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nulla százalékos kamatozású, visszatérítendő támogatást, vagyis hitelt biztosít társasházak energetikai korszerűsítéséhez. Ebbe a támogatott energiahatékonysági fejlesztési körbe természetesen a napelemes rendszerek telepítése is beletartozik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a program kiváló lehetőséget teremt azoknak a társasházaknak, ahol a rezsiköltségei magasabbak, ugyanakkor saját erőből a lakástulajdonosok nem tudnák finanszírozni az érintett ingatlan energetikai fejlesztését.

Társasházi napelem pályázat anyagi feltételei

Az igénybe vehető kedvezményes hitel alsó határa társasházak esetében minimum 250.000 Ft, felső határa pedig 7.000.000 Ft.

A önerő elvárt mértéke a projekt elszámolható költségének minimum 10%-a. Önerőként azonban a lakás-előtakarékossági számlán lévő, az állami támogatással és betéti kamattal növelt megtakarítási összeg bizonyos esetekben beszámításra kerülhet.

A pályázat során felmerülő adminisztrációs tevékenységek költségei, így különösen az ingatlanra vonatkozó tulajdoni lap másolata beszerzésének költsége, az értékbecslés díja, valamint az energetikai tanúsítvány és az ingatlanbiztosítás díja az önerő terhére is elszámolhatók. A kölcsön igénylőjét díjfizetés terheli minden olyan esetben, ahol a díj harmadik félnek, adminisztrációs, ügyintézési céllal fizetendő, ilyen költség lehet többek között az:

  • értékbecslői díj
  • közjegyzői díj
  • energetikai tanúsítvány díja
  • földhivatali eljárási díj
  • illetve felszámítható a követelésbehajtás díja is

Társasházi napelem pályázat leadási határideje

A kedvezmény hitelprogramra a pályázati határidő 2022. december 31., azonban ha a pályázat pénzügyi forrása előbb kimerül, akkor előbb lezárhatják a pályázati lehetőséget.

Társasházi napelem pályázat forrásai

A 0%-os hitelprogram anyagi forrását a VEKOP-5.2.1-17, valamin a GINOP-8.4.1/A-17 támogatási alapok adják.

A GINOP-8.4.1/A-17 elnevezésű forrás 105,2 milliárd forintot biztosít az ország egész területére, kivéve Pest megyét. Pest megyei lakossági finanszírozásra a VEKOP-5.2.1-17 forrás hivatott 12,41 milliárd forintos teljes keret erejéig.

Társasházi napelem pályázat szünetelése

Sajnos a Széchenyi 2020 keretében meghirdetett VEKOP-5.2.1-17 kódszámú, vagyis Pest megyére érvényes beruházási hitelprogram esetében a beérkezett kölcsönök forrásigénye meghaladta a rendelkezésre álló keretet, ezért a kérelmek befogadása 2019. október 17-től szüneteltetésre került.

Az ország más részein azonban továbbra is rendelkezésre áll a GINOP-8.4.1/A-17 forrás, így a Pest megyén kívül élők továbbra is élhetnek a kedvezményes hitelprogram nyújtotta lehetőségekkel, legyen szó családi házról, társasházról, vagy lakásszövetkezetről. Amennyiben tehát Pest megyén kívül szeretnék társasházukat napelemes rendszer kiépítésével fejleszteni, akkor az MFB 0%-os hitelprogram remek feltételeket teremt bárki számára. A sikeres pályázat érdekében azonban mindenképp érdemes szakértő, tapasztalt tervező és kivitelező választása.

Ajánlott tartalom

A kormány bejelentette az új napelem pályázatot

Az energiaügyi miniszter bejelentette, hogy folytatódik a Napenergia Plusz program, pályázatot írnak ki azoknak, akik korábban telepítettek napelemet, de kiestek a tízéves szaldós időszakból.