Targonca E85 bioetanollal

Jelenleg nincs gyakorlat a kisebb munkagépek károsanyag-kibocsátásának mérséklésére. Bár újabban fel-feltűnik egy katalizátor, de például a targoncák esetében ez nem tipikus. Az E85 használat elvileg lehetséges alternatívát kínál, bár ennek az üzemanyagnak a befogadására kevés munkagép képes.

Ami eredetileg benzines motorral üzemel, az könnyebben vagy nehezebben, de átalakítható E85-re. Autójuk és motorkerékpárjuk mellett sokan használják kerti kisgépüket is E85-tel. Logikus, hogy ha valaki olyan munkagéppel kénytelen dolgozni, amin nincs katalizátor, nyilván szeretné a tisztább üzemet a saját környezetében, kertjében. Tény, hogy az alkoholos kisgépek kipufogógázának szaga is kellemesebb. Legutóbb én is E85-tel nyírtam le a füvet, és a kapagépünk is azzal dolgozik. Ami kicsiben működik, az működik nagyban is, és fordítva, vagyis ha munkagép, akkor akár lehet nagyobb is. A probléma csak az, hogy a munkagépekre nem jellemző a benzines üzem. A napokban megkeresett a T&K Logisztika Kft. és egy megrendelői igény alapján az után érdeklődött, milyen lehetőségei vannak a targoncák E85-ös üzemének. Rövid egyeztetés után kiderült, hogy a dolog nem túl egyszerű. A benzines targonca olyan, mint a fehér holló, Európában gyakorlatilag nem szállítanak ilyet. Nálunk belsőégésű meghajtásban a dízel mellett az LPG gáz a legelterjedtebb, amit ugyan ki lehet egészíteni E85 üzemmel, de az átalakítás jóval bonyolultabb.

E85 targonca

Optimális megoldás az eredetileg is benzines targonca átalakítása, amit viszont japánból kell behozni. Futottunk még pár kört a témában, én is érdeklődtem máshol, sőt találtam is kínai benzines gépeket. Ezektől a megrendelő elzárkózott, így a Toyota és a Nissan gépei maradtak a képben. A kedvezőbb beszerzési ár miatt végül egy győzött. A K21 kódjelű 2065 köbcentis motor középen, az ülés alatt helyezkedik el, mint minden targoncánál. Ugyanezt a motort LPG üzemű targoncákhoz is szerelik, nem csodálkoznék, ha személyautókban is felfedezném alapjait. A taposólemezt eltávolítva nagyon könnyen hozzáférhető, körbejárható. Korszerű elektronikus gyújtás, elektronikus gázpedál, lambda szabályozás – a rendszert a Nissan ECCS-nek azaz “electronic concentrated control system”-nek nevezi – átalakítása rutin feladat. Mivel a gép szabadtéren fog dolgozni, az elvárások egy napi használatú személyautóval egyeznek meg. Kizárólag az E85 üzem a cél, így szükségtelen automata üzemanyag-felismerést alkalmazni, bár az alkohol felismerő szenzor elhelyezése sem lett volna kihívás.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.