Támogatással épül csatornahálózat két Tolna megyei községben

Az eddigieknél lényegesen magasabb, 95 százalékos támogatás mellett épül csatornahálózat két Tolna megyei községben a Leghátrányosabb Helyzetű (LHH) kistérségek számára elkülönített, 2,3 milliárd forintos pályázati keretnek köszönhetően.

Varsádon 266 millió forintért építik ki 2011-re a hálózatot, amelyre 160 ingatlant kötnek rá – mondta az MTI-nek Andrási Zoltánné, a 397 fős község polgármestere. A településen ingatlanonként 90 ezer forintos hozzájárulást kell fizetni – tette hozzá.
A 268 lakosú Szakadáton 202 millió forintos beruházással készül a csatornarendszer, a 148 csatlakozó ház tulajdonosai egyenként 80 ezer forinttal járulnak hozzá a fejlesztéshez. Laszk Gábor polgármester a beruházás kapcsán megjegyezte: kevés ilyen kedvező pályázati lehetőség van a kistelepülések előtt, aminek köszönhetően az ingatlanok 78 százalékát azonnal rákötik a hálózatra.

A tamási kistérséghez tartozó két községen kívül 2010-ben Tolna megye másik három településén zajlik vagy kezdődik el csatornázás. A Kapos menti Kurdon 655 millió forintos ráfordítással 90 százalékos, Harc községben 230 millió forintból, 67 százalékos  európai uniós támogatás mellett valósul meg a beruházás, Kölesden és Kistormáson pedig 900 millió forintért épül ki a hálózat, 80 százalékos uniós támogatással.
KSH-adatok szerint Tolna megye 112 települése közül 61-ben egyáltalán nincs kiépítve közüzemi szennyvízcsatorna-hálózat.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.