Takarókkal védik az Alpok egyik idős gleccserét

Svájci kutatók minden nyáron a végsőkig elmennek, hogy megvédjék az Alpok egyik legidősebb ismert gleccserét.

Több kilométernyi védőtakarót helyeznek el az ősi jég mozgásban lévő halmaira, hogy fékezzék az átlaghőmérséklet fokozatos emelkedésével járó éves olvadást. A Rhone-gleccser ugyanis  – mely a svájci Alpok szívében a Rhone-folyó forrása – az utóbbi 150 évben drámaian összezsugorodott. Az innovatív módszert emellett úgy alkották meg, hogy a látogatók a lenyűgöző ősi jeget teljesen egyedülálló perspektívából vehessék szemügyre: alagutat fúrtak a gleccserbe, mely elég nagy ahhoz, hogy át lehessen rajta sétálni, így az érdeklődők majdhogynem visszaléphetnek az időben egy olyan világba, amely több ezer éve nem látott napfényt.

A jégminták korábbi elemzése alapján a gleccser keletkezését legalább a 17. századra tették. Ám a korszerűbb technológia és néhány nemrégen napfényre került kőzet segítségével kiderült, hogy az ősi képződmény legalább 11 ezer 500 éves.

A Lamont-Doherty Earth Observatory kutatói kiderítették, hogy az Alpok nagyobb jégfolyamai az idők folyamán a klímaváltozásra reagálva zsugorodnak és híznak. Az olvadó gleccser feltárta kőzetek izotópos vizsgálata pedig kimutatta, hogy a holocén időszak – az utolsó jégkorszak végétől, azaz mintegy 11 ezer 500 évvel ezelőtt –  nagy részében a Rhone-gleccser kisebb volt, mint napjainkban. Eme kormeghatárzó technikával úgy vélik, modelljüket más gleccsereknél is alkalmazhatják, hogy globális képet alkothassanak a holocén időszakról. Az adatokat fel lehet használni annak előrejelzésére is, a klímaváltozás jelenlegi trendjeit figyelembe véve milyen ütemben zsugorodnak majd az óriási képződmények, írja a hirado.hu.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.