Kezdőlap / Technológiák / Szórakoztatóelektronika / TV / Szupervékony televízió a Sonytól
Tudj meg többet: TV

Szupervékony televízió a Sonytól

Szupervékony, mindössze 3 milliméter vastag OLED-televíziót dob piacra a Sony.

Az amerikai piacon a 11 colos (28 centiméter képátlójú), XEL-1 márkanevű televízió lesz az első, amelynek képernyője a szerves fénykibocsátó diódákból (Organic Light-Emitting Diode, OLED) áll.

Az új technológia rendkívüli képminőséget tesz lehetővé, a kijelző ráadásul igen vékony és kis tömegű, gyakorlatilag a hordozó üveg- vagy átlátszó műanyag vastagsága és súlya a meghatározó.

A Las Vegas-i Szórakoztató-elektronikai Szakkiállításon (CES) a Sony már az XEL-1 20 colos (51 centiméter képátlójú) prototípusát is bemutatta. Az OLED-technológiának köszönhetően a képernyő kontrasztaránya – ami azt jelenti, hogy mekkora a kép sötét és világos pontja között a maximális fényerőeltérés – egymillió az
egyhez, ugyanis a pixeleket teljesen ki lehet kapcsolni. A jelenleg elterjedt lapos kijelzők legfeljebb a 30 ezer az egyhez kontrasztaránnyal rendelkeznek, mert a háttérvilágítás fényét nehéz teljesen elzárni a kijelzőtől, emiatt a fekete jó esetben is csak sötétszürke.

Az XEL-1 igen borsos áron lesz kapható: 2500 dollárért (mintegy 434 ezer forintért) kerül majd az amerikai boltokba, Japánban a tavaly decemberi bemutató után 1700 dollárért (295 ezer forintért) vehették meg a szigetországi vásárlók.

Ajánlott tartalom

Az Apple leszámol a “konfliktus ásványokkal”

Az iPhone korszak hajnalán, 2006-ban a “Green My Apple” kampányban Apple-mániákus rajongók százezrei helyeztek nyomást Steve Jobs-ra, hogy környezetkímélőbb módon gyártassa kedvenc Mac-jüket.