Szuperszámítógéppel veszi fel a harcot a szmog ellen Kína

Szuperszámítógépen kifejlesztett program használatával keresik majd a szmog okait és jelzik az egészséget károsító napok eljövetelét Kínában – írja a Hszinhua hírügynökség.

Ezt egy minden korábbinál pontosabb számítógépes modell teszi majd lehetővé, amelynek kifejlesztése a következő három-öt évben biztosan befejeződik – írja a Hszinhua. A szimulációs program a 2010 novembere és 2011 júniusa között a világ leggyorsabb szuperszámítógépeként nyilván tartott Tianhe-1A technológiáját használja majd, s a rendszer adatait más megfigyelőoldalak statisztikáival összevetve sohasem látott részletességű elemzés és előrejelzés válik majd lehetővé – idézi a hírügynökség Meng Hsziang-fejt, a tiencsini nemzeti szuperszámítógép-központ (NSC) kutatóját.

A jelenlegi rendszer 114 város több mint 660 megfigyelőállomásának adatait alapul véve csupán tájékoztatásul szolgál, előrejelzést nem tesz lehetővé, pontosságát pedig gyakran kritizálják.

Az új programban az NSC mellett az országos meteorológiai szolgálat, a meteorológiai tudományok kínai tudományos társulata és a pekingi Csinghua Egyetem vesz részt.

A kelet-ázsiai ország gyakran szenved a szmogtól, december elejétől például az ország keleti és északi felében. A múlt héten több keleti nagyvárosban, így Sanghajban, Nankingban, Csingtaoban is rekordszennyezettség volt, sűrű, fojtogató köddel. A városok iskoláit bezárták, a lakosságnak pedig azt javasolták, minimális idegei tartózkodjon a szabadban, a szmog miatt a közúti, vízi, vasúti és légi közlekedést még hétfőn is korlátozták.

Hszi Csen-hua, Kína főtárgyalója a nemzetközi klímaügyi konferenciákon a jelenség fő okaiként korábban az elavult növekedési modellt, az ipari struktúrát és energiafelhasználást jelölte meg, amelyekhez a felelőtlen vállalatok környezetterhelése is nagymértékben hozzájárul. A probléma megoldása még legalább öt évet vesz igénybe – nyilatkozott a kínai sajtóban Hszi.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.