A fővárosi és az országos legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord is megdőlt szombatra virradóra - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Szombat hajnalban is megdőltek a melegrekordok

A fővárosi és az országos legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord is megdőlt szombatra virradóra – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Mostanáig 1970-ben volt a legenyhébb a hajnal november 3-án. Akkor Budapesten 14,6 Celsius-fokot, Sopronban 13,8 fokot mértek. Az előzetes adatok alapján most Tatabányán 15,8, míg Budapesten 15,1 fokig hűlt csupán le a levegő. Az előrejelzés szerin folytatódik az évszakhoz képest meleg idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 18-23 fok között alakul, de az Alpokalján és a Kisalföldön ennél alacsonyabb értékek is lehetnek. Késő estére 10-15 fokra hűl le a levegő.

Rekordmeleg év az idei Németországban

Az idei a legmelegebb év Németországban a rendszeres mérések több mint 130 évvel ezelőtti kezdete óta a szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) pénteki adatai szerint. A rendkívüli meleg az ország jelentős részén szárazsággal jár együtt, aminek nemcsak súlyos természeti, hanem gazdasági következményei is vannak, az aszály miatt már üzemanyaghiány is fenyegeti az országot.

A január-októberi időszakban az átlaghőmérséklet 11,6 Celsius-fok volt, ami a legmagasabb érték a rendszeres időjárási adatfelvétel 1881-es kezdete óta, és 2,2 Celsius-fokkal meghaladja a 9,4 Celsius-fokos sokévi átlagot.
Csaknem valamennyi hónapban kiugróan magas átlaghőmérsékletet regisztráltak, csak februárban és márciusban volt az átlagosnál hidegebb az időjárás Németországban.

A DWD adatai alapján a felmelegedés trendszerű, ezt jelzi, hogy az ezredforduló óta csak egyszer – 2010-ben – volt a sokévi átlagnál hidegebb a január-októberi időszakban, és az idei már a harmadik történelmi rekord a 2007-es és a 2014-es csúcs után. Az ország északi és keleti részén nemcsak meleg, hanem száraz is az időjárás, Berlinben például áprilistól október közepéig nem volt számottevő csapadék és az ország egészét tekintve a tavalyinál 20 százalékkal kevesebb búzát takarítottak be a számos térséget sújtó hőség és aszály miatt.

A folyók apadása is súlyos gondot okoz, főleg a legfontosabb belvízi szállítási útvonalon, a Rajnán, amelyen keresztül az ország nagy részét ellátják üzemanyaggal. A tartályhajók az alacsony vízállás miatt a lehetséges mennyiség felét vagy annál is kevesebbet tudnak szállítani. Az ellátási nehézségek révén a gázolaj országos literenkénti átlagára az október elején regisztrált 1,34 euróról (440 forint) 1,42 euróra emelkedett a hónap végére, holott a nyersolaj világpiaci átlagára több mint 10 százalékkal csökkent.

A Die Welt című lap pénteken arról írt, hogy egy szászországi töltőállomáson 1,98 euróra emelték a gázolaj árát, mert egyszerűbbnek tartották a hallatlanul magas árral elriasztani az autósokat, mint mindenkinek külön megmagyarázni, hogy elfogyott az üzemanyag. A kormány a fenyegető üzemanyaghiány miatt a napokban megnyitotta a stratégiai olajkészleteket a piaci szereplők számára, a nagykereskedők érdekképviselete pedig a vasárnapi kamionstop felfüggesztését sürgeti, hogy az üzemanyag-szállító tartálykocsik minél több töltőállomásra eljuttathassák az utánpótlást.

mti

fotó: Mónus Márton

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.