A szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el Budapesten pénteken reggel hattól Tarlós István főpolgármester, miután a kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye szerdán a főváros három, csütörtök pedig négy mérőpontján elérte és meghaladta a riasztási küszöbértéket.

Szmogriadó van Budapesten

A szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el Budapesten pénteken reggel hattól Tarlós István főpolgármester, miután a kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye szerdán a főváros három, csütörtök pedig négy mérőpontján elérte és meghaladta a riasztási küszöbértéket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint – bár a szálló por koncentrációjában bizonytalan mértékű csökkenés valószínű – mai napi átlagában több helyen a tájékoztatási szint fölött alakulhat, néhol a riasztási küszöbérték közelében lehet a koncentráció. A főpolgármester ezért a korábbi intézkedések fenntartása (az avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalma) mellett elrendelte a gépjárművek használatának korlátozását is Budapesten: a rendszámtáblán fekete, illetve piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek nem közlekedhetnek a fővárosban. A rendőrség ellenőrzi, hogy az autósok betartják-e az elrendelt intézkedéseket, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztálya.

 
Százezer is lehet a bírság
A riasztási fokozat ideje alatt az érintett gépjárművekre vonatkozó korlátozás reggel hattól este tízig tart. Aki mégis ilyen járművel közlekedik, az szabálysértést követ el, és százezer forintig terjedő bírsággal büntethető “a szmogriadó szabályainak mozgó légszennyező forrásokkal való megsértése” szabálysértés miatt. A rendelkezés nem terjed ki az M0-s Budapesten áthaladó szakaszaira, valamint a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa–Nagykovácsi út–Szépjuhászné útja–Budakeszi út–Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa– Nagykovácsi út–Nagyrét utca–Máriaremetei út–Hidegkúti út–Budapest közigazgatási határa. Azoknak, akik szilárd-, illetve olajtüzelésű berendezéseket működtetnek, át kell térniük más energiahordozóra vagy üzemmódra, csökkenteniük kell kibocsátásukat vagy felfüggeszteniük az üzemeltetést. Budapesten eddig a tájékoztatási fokozat volt érvényben, amit akkor kell elrendelni, amikor a határértéket (köbméterenként 75 mikrogramm) meghaladó szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira, így a gyermekekre, időskorúakra, krónikus betegekre.

 
Nem várható javulás
A riasztási fokozatot akkor rendelik el, ha három fővárosi mérőállomáson egy időben mért légszennyező anyag koncentrációja két egymást követő nap átlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket (köbméterenként 100 mikrogramm), és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon nem várható javulás. A Svábhegyi Gyógyintézetben a szokásos betegforgalom erőteljes növekedését tapasztalták a héten, a következő napokban akár a napi betegszám duplázódására is fel vannak készülve – közölte az intézet. A szmog az allergiás és az asztmás gyerekeknek okozza a legnagyobb gondot, de nemcsak a légzőszervi betegeknek jelent problémát a mostani helyzet. Egyre több olyan gyereknél jelentkeznek allergiás és asztmás tünetek, akiknek korábban soha nem voltak légzőszervi problémáik. Az alacsony babakocsiban tolt csecsemők különösen nagy veszélyben vannak.

 
Hét városban veszélyes a levegő
A szálló por magas koncentrációja miatt hét városban veszélyesnek, tizennégy településen pedig egészségtelennek minősítette a levegőt csütörtökön az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI). Nyíregyházán, Várpalotán és Salgótarjánban ugyancsak riasztási fokozatot rendeltek el, több városban – Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Győrben, Székesfehérváron – a tájékoztatási fokozat van érvényben.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.